Президентът Доналд Тръмп обяви в петък сделка за спасяването на китайския производител на телефони ZTE, въпреки опозицията на депутатите от двете страни, отбелязвайки най-новия ход в понякога странната и основно несвързана политика на сегашната администрация.

В кратка серия от постове в Twitter, публикувани в края на петъчния следобед, Тръмп заяви, че ще позволи на ZTE да "стартира отново с гаранции за сигурността на високо ниво, смяна на мениджмънта и борда." Споразумението също така ще изисква от китайския производител на телефони да закупува нужните й части от САЩ и да плати глоба от 1.3 милиарда долара.

 

В типичния стил "Тръмп", президентът успя да намеси демократическия сенатор Чък Шумер, бившия президент Барак Обама и иранската ядрена сделка - всичко това в рамките на само две теми, които очевидно имаха за цел да обявят споразумение с ZTE, подписано с посредничеството на Търговския департамент.

 

Споразумението изглежда има ясна полза за ZTE, която се готвеше да прекрати бизнес операциите си изцяло след агресивните мерки, изпълнявани от собствената администрация на Тръмп. Само миналия месец Комисията по международна търговията обяви седемгодишна забрана на американските компании, които продават части на ZTE. Тя осакати значителна част от бизнеса на ZTE и дойде само месеци, след като американските разузнавателни агенции предупредиха, че китайските производители на смартфони, включително Huawei и ZTE, могат да използват технологията си за шпиониране на хора от името на китайското правителство.

Тагове:
Още от Tech