Загубата на важни данни поради повреда на твърдия диск може да бъде едно от най-неприятните преживявания в живота ви. Но може би има начин да се определи дали дискът наистина ще се повреди, или ще издържи вечно. Компанията Secure Data Recovery е открила, че средностатистическият отказал твърд диск издържа около две години и десет месеца, преди да умре.

Тази цифра е взета от средното време на работа на многобройни отказали твърди дискове, които специалистите по възстановяване на данни са получили от клиенти. Специалистите са изключили дисковете, които са се повредили в резултат на непредвидими събития, и са запазили само дисковете, които са се повредили в резултат на нормални операции за четене и запис. Целевите дискове са произведени от шест производителя, включително Western Digital, Hitachi, Seagate, Toshiba, Samsung и Maxtor.

Secure Data Recovery също така установи, че средната очаквана продължителност на живота на отказал твърд диск силно зависи от производителя на диска. Според създадената от нея диаграма на времето за включване има почти 50% разлика във времето за включване между марките с най-добри и най-лоши резултати.

Toshiba се е представила най-добре, със средно 34 799 часа на включване, регистрирани между 151 лоши диска. Обратно, Hitatchi - подмарка на WD, се представи далеч по-зле, със средно регистрирано време на работа от 18 632 часа, натрупани от 211 лоши диска.

Резултатите на останалите четирима производители на дискове се намират между Toshiba и Hitachi, като Western Digital излиза със средно 25 676 часа захранване от 936 диска. Seagate е събрала 32 298 часа от 559 диска. Samsung натрупа 19 224 часа на базата на 123 диска, а Maxtor регистрира 29 771 часа на базата на 27 диска.

Secure Data Recovery записа и броя на лошите сектори на всяко устройство. Отново Hitachi е производителят с най-лоши резултати - 3348 лоши сектора в същите 211 диска. Но най-добре представящите се дискове в тази категория са на Maxtor, при които са открити само 228 лоши сектора. За щастие останалите шест производителя не бяха толкова лоши като Hitachi, като Toshiba се оказа с общо 1884 лоши сектора, Samsung с 529, Seagate с 2671 и Western Digital с 628.

Въпреки значителните разлики в часовете на включване и секторните грешки между производителите на дискове не можем да приемем тези резултати за чиста монета. Резултатите биха били много по-точни, ако Secure Data Recover разполагаше с равномерно разпределение на повредените дискове от всичките шест производителя.

В резултат по-ниските стойности на броя на дисковете на Hitachi, Toshiba, Samsung и особено на Maxtor трябва да се приемат с известна доза скептицизъм. От друга страна Seagate и Western Digital имат най-много записани дискове, така че техните цифри ще бъдат най-точни. Но като цяло изглежда, че Hitachi и Seagate са най-ненадеждните производители от всички тях.

Ако имате твърд диск от някой от тези шест производителя, средната продължителност на живота е малко под три години, ако дискът ви има склонност към повреди. Въпреки това, ако дискът не умре през този период, има голяма вероятност да остане здрав за години напред.

Снимка: Pikrepo

Виж още: AI-генерирани клипове в YouTube разпространяват зловреден софтуер