Илон Мъск разработва планове за стартиране на нов стартъп за изкуствен интелект, който да се конкурира с производителя на ChatGPT OpenAI, тъй като милиардерът се опитва да се включи в надпреварата в Силициевата долина за създаване на генеративни системи за изкуствен интелект.

Шефът на Tesla и Twitter събира екип от изследователи и инженери в областта на изкуствения интелект, твърдят хора, запознати с плановете на технологичния предприемач.

Мъск също така води разговори с редица инвеститори в SpaceX и Tesla за влагане на пари в новото му предприятие, заяви човек, пряко запознат с разговорите. "Няколко души инвестират в него... то е реално и те са развълнувани от това", каза човекът пред Financial Times.

Мъск регистрира компания с името X.AI на 9 март според бизнес регистрите на Невада. Той е единственият директор на компанията, а като неин секретар е посочен Джаред Бирчъл, бившият банкер от Morgan Stanley, който управлява богатството на Мъск. Наскоро Мъск промени името на Twitter на X Corp в документите на компанията, като част от плановете си да създаде "приложение за всичко" под марката "X".

За новия проект Мъск си е осигурил хиляди мощни графични процесори от Nvidia, твърдят хора, запознати с този ход. Графичните процесори са високотехнологични чипове, необходими за целта му да изгради голям езиков модел - системи за изкуствен интелект, способни да поглъщат огромни количества съдържание и да създават подобни на човешките писания или реалистични изображения, подобно на технологията, която управлява ChatGPT.

Скоростта, с която Мъск действа, ще повдигне въпроси в някои части на общността на ИИ, след като той оглави писмо, подписано от хиляди други технологични фигури, в което призова за спиране на разработването на модели от типа GPT поради опасения за безопасността.

Потенциалното навлизане на милиардера на горещия пазар на генеративния изкуствен интелект ще добави още едно предприятие към разнообразното му портфолио от отговорности и инвестиции. То включва управлението на Twitter и Tesla, както и основаването на SpaceX, неговия производител на ракети на стойност 137 млрд. долара, Neuralink, изследовател на невротехнологии, и The Boring Company, стартъп за прокарване на тунели.

Според запознати с плановете му Мъск набира инженери от най-добрите лаборатории за изкуствен интелект, включително DeepMind, които твърдят, че той е започнал да проучва идеята за конкурентна компания по-рано тази година в отговор на бързия напредък на OpenAI. Мъск е привлякъл Игор Бабушкин, бивш служител на DeepMind, и около половин дузина други инженери.

Новата компания ще позволи на Мъск да се заеме с OpenAI, подкрепяната от Microsoft група, на която той е съосновател през 2015 г. Три години по-късно той напусна борда на директорите на компанията заради сблъсъци с ръководството ѝ, включително по въпроса за отношението към безопасността на изкуствения интелект, според двама души, които са участвали в OpenAI по това време. Скоро след това организацията се трансформира в стартираща компания с идеална цел и привлече инвестиция от 1 млрд. долара от Microsoft.

Оттогава Мъск все по-ясно изразява опасенията си от по-широки екзистенциални заплахи от страна на системите за изкуствен интелект. Той също така публично критикува OpenAI за това, че според него е станала по-малко прозрачна и твърде комерсиално ориентирана.

Снимка: Unsplash

Виж още: Кой промени социалните мрежи?