Водещи компютърни учени представиха визия за "колективен изкуствен интелект", който прилича на вида Борг от "Стар Трек". Изследователи от Масачузетския технологичен институт, Йейлския университет и Университета Лафбъро обясняват концепцията в изследване, публикувано тази седмица в Nature Machine Intelligence.

В статията се описват отделни единици ИИ, които непрекъснато придобиват нови знания и умения. След това те ще споделят информацията в мрежа. Заедно колективът ще превърне прозренията си във взаимни ползи. След това множество умения, идеи и приложения ще се развиват постепенно. В резултат на това мрежата бързо се научава да изпълнява нови задачи и да реагира на промените. Тогава ще се появят трансформиращи технологии.

Системите за киберсигурност например ще използват комбиниран капацитет за откриване на хакери. Андроидите за реагиране при бедствия ще адаптират богатия опит на колектива към всякакви условия. Роботите в областта на здравеопазването ще се адаптират бързо към различни задачи и нужди на пациентите.

"Без учене през целия живот тези роботи ще бъдат недостатъчно ефективни, няма да се усъвършенстват и няма да се адаптират към индивидуалните потребители", казва пред TNW д-р Андреа Солтоджо, ръководител на изследването от университета в Лафбъро. "Без споделяне на знания ученето може да отнеме твърде много време."

Ако си мислите, че това звучи като научна фантастика, не сте сами. Всъщност самите изследователи сравняват концепцията с Борг - измислена раса киборги, която работи и споделя данни чрез свързан кошерен разум. Но екипът основава визията си на вече съществуващи технологии. Изследователите очакват крайните устройства да бъдат домакин на децентрализирани изчисления и данни за колектива. Федеративното и трансферното обучение ще споделят знанията, а общ език за програмиране ще предава прозренията.

"Първите примери за такива мрежи са колекции от устройства, които споделят своите IP адреси помежду си", казва Солтоджо. "Една единица може да се присъедини към колектива, като се свърже с един съществуващ член, който на свой ред споделя адресите на други членове. По този начин можем да създаваме динамични колективи от единици, които могат да се присъединяват или да напускат по всяко време."

Настоящите технологични стратегии допълнително потвърждават идеите на екипа. Глобалните усилия за осигуряване на възможност за учене през целия живот на агента с изкуствен интелект набират скорост. Универсалните протоколи и езици в подкрепа на обмена на знания също привличат все по-голяма подкрепа

Снимка: Unsplash

Виж още: PlayStation 6 се планира като най-мощната конзола от своето поколение