Министерството на отбраната на Обединеното кралство току-що закупи квантов компютър, за да проучи дали технологията може един ден да направи танковете умни, съобщава New Scientist.

Ричард Мъри, главен изпълнителен директор на стартъпа за квантови изчисления Orca, обяви сделката тази седмица. Според Мъри част от причината продуктът на Orca да привлече вниманието на МО е, че някои от техните продукти могат да се поберат на обикновен компютърен рафт и могат да работят при стайна температура.

„Той се поддава на всички тези видове неща и е по-издръжлив“, казва Мъри пред изданието. „Мисля, че се фокусираме най-вече върху може би по-мащабна платформа, която може да функционира на терен.“

Но има един голям проблем: не е ясно точно какво трябва да правят тези компютри на борда на всякакъв вид военно оборудване, особено като се има предвид, че учените все още не са доказали дали има някакви революционни приложения в реалния свят за технологията.

„Това устройство, което им доставяме, със сигурност няма да направи нещо повече от класическия компютър и предполагам, от тази гледна точка, това е изследователски инструмент“, казва Мъри пред New Scientist. „В момента има много подобни дейности в армията, които се финансират.“

В исторически план е доказано, че квантовите компютри значително ускоряват решаването на много специфични математически проблеми. Как тези способности могат да бъдат приложени, за да помогнат във военен контекст, е малко по-сложно.

„Нашата амбиция е тази технология да направи комуникацията на бойното поле значително по-лесна чрез приложения като разпознаване на изображения и управление на сензори“, казва говорител на Orca пред New Scientist.

„Тази технология ще направи обработката на информация за командни решения на бойното поле по-гъвкава и ще намали рисковете от споделяне на данни с процесор, който не може да се използва, разположен извън бойното поле.“

Дали квантовите компютри действително могат да позволят на танковете да станат по-умни и да дадат на военните на Обединеното кралство достатъчно значително предимство на бойното поле, в този момент може само да се гадае.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Секретни военни документи изтекоха в онлайн спор