Големи американски вериги като Home deрot и Best Buy масово изваждат от каталозите си продукти на китайски производители в областта на технологиите за наблюдение, защото техните имена се свързват със злоупотреби и нарушения на човешките права в родината им.

И двата търговски гиганта престанаха да продават продукти на компаниите Lorex и Ezviz, чиито компании майки Dahua и Hicvision са в черния списък на американските власти заради ролята им в масовото следене на малцинствената група уйгурите в Северозападен Китай. Именно технология за лицево разпознаване на Dahua се използва от китайските власти за идентифициране на мюсюлманското малцинство. В същото време камерите на Hicvision са инсталирани в джамии и центрове за принудително задържане в провинция Шинжан.

По различни данни повече от 1 милион уйгури, казахи и киргизи са задържани в Северозападен Китай в резултат на политиката на Пекин срещу малцинствата на политическа и религиозна основа. Според Home Depot търговската верига се придържа към най-високите етични стандарти и не иска да предлага продукти, идващи от конфликтни зони.

От своя страна Best Buy просто посочва, че е прекратил търговската си връзка с Lorex и Ezviz.  

Снимка: Pikrepo

Виж още: DxOMark похвали камерата на Google Pixel 5