От днес всички съобщения, които потребителите на Gmail ще изпращат или получават от доставчици на електронна поща, които не поддържат TLS криптиране, ще бъдат отбелязани с малка икона на отключен катинар. Кликвайки върху катинара, ще се извежда диалогов прозорец, който ще предупреждава потребителя, че ако неговото послание съдържа "поверителна информация", е добре контактът да се посъветва да използва друг доставчик на електронна поща.

В допълнение към това Gmail ще поставя флаг върху имейл контактите, чиято самоличност не може да бъде потвърдена. Всички имейли от неавтентифицирани източници ще имат своя профилна снимка с въпросителен знак и въпреки че Google отбелязва, че не всички отбелязани писма ще бъдат опасни, това е просто напомняне да бъдете изключително внимателни.

Този ход на Google е много полезен, защото би предпазил потребителите от често срещани опасности. Ако например получите имейл, в който се твърди, че е от вашата банка, но подателят е неудостоверен, то той на 99 процента ще е злонамерен и вие трябва да го изтриете веднага.

 

j

 

Прочетете и това: Gmail се похвали с 1 млрд. активни потребители