Apple вече позволява на потребителите да пишат ревюта и поставят оценки в App Store за инсталираните по подразбиране приложения на iPhone. По този начин собствениците на Apple устройства ще могат да критикуват или хвалят собствените приложения на Apple като Maps, Podcasts, Mail и др. наравно с приложенията на трети страни.

Съгласно изравняването на стандартите за оценка на приложенията, софтуерните продукти на Apple ще могат да се "закичват" със стандартните от 0 до 5 звезди, както и да получават отзиви за тяхната функционалност. Към момента доста критикуваното приложение Podcasts вече има скромния рейтинг 2 от 5 звезди при 156 ревюта. Отзивите за другите приложения на Apple варират. Нито едно обаче няма идеален петзвезден рейтинг – приложението Stocks e малко под 3 звезди, Notes има 3.6 рейтинг и дори Maps, в което Apple вложи толкова през годините, има 3 от 5 звезди.

Отваряйки приложенията си за оценки и ревюта, Apple най-накрая ще може да получи пряка обратна връзка за софтуерните си решения. Освен това на фона на скорошната критика към Apple за затворения характер на App Store, новият ход ще е удар по критиците на Apple, според които липсата на оценки и ревюта за приложенията е един вид нанасяне на вреда на конкуренцията.

За разлика от традиционните приложения предварително заредените опции на Apple не получават стандартни ъпдейти, а обновленията идват в по-значителните ъпдейти за iOS.

Снимка: Apple

Виж още: iPhone 14 ще донесе така желания пълен редизайн на телефона