Viber обяви, че е въвела криптиране от край до край за всичките си ОС версии – за Mac, PC, iOS и Android. След като изтеглите най-новата актуализация, версия 6.0, всяко гласово и видео обаждане, текстово съобщение, видео и фото споделяне или групов чат ще бъдат криптирани.

"Ние приемаме сигурността и неприкосновеността на личния живот на потребителите си много сериозно и това е от решаващо значение за нас, че те се чувстват уверени и защитени, когато използват Viber. Поради тази причина сме прекарали дълго време, работейки по тази най-нова актуализация, за да гарантираме, че нашите потребители използват най-сигурната технология за криптиране, която е на разположение днес. Ще продължим с този текущ приоритет, докато цифровата комуникация се развива" – казва Viber COO Майкъл Шмилов.

Услугата вече предлага и функцията "скрит чат", която позволява на потребителите да крият конкретни разговори от началния си екран.

Това, което не е ясно, е какъв е протоколът за криптиране, който използва Viber, за да защити своите потребители. Някои компании вярват, че те могат да предложат собствено решение за криптиране, но истината е, че най-добрите протоколи за криптиране са изследвани, тествани и обикновено (но не винаги) са с отворен код.

Viber има над 700 милиона активни потребители и сега се присъедини към нарастващия брой приложения за съобщения – като WhatsApp, Wire, Telegram и Signal, - които предлагат пълно криптиране от край до край. Това е стъпка в правилната посока, но докато не разберем повече за протокола за криптиране, който е в употреба, ще имаме леки съмнения за 100-процентовата си сигурност.

 

Прочетете и това: Facebook Messenger за Android и iOS сега предлага гласови обаждания с до 50 души 

Тагове: