Exynos 2200, официално представен миналата седмица, е новият процесор на Samsung от най-висок клас. Очаква се платформата да дебютира с Galaxy S22, който се очаква да бъде пуснат в началото на февруари. Този вторник южнокорейският гигант пусна официалното интро видео към чипсета, което подчертава неговите разширени функции.

2-минутното и 55-секундно видео описва целия пакет Exynos 2200 – включително неговия CPU, GPU и NPU – със силен акцент върху неговия графичен чип, разработен в партньорство с AMD. Графичният процесор Xclipse, базиран на архитектурата RDNA 2, осигурява хардуерно ускорено проследяване на лъчи и висока ефективност с технология за засенчване с променлива скорост (VRS).

С фокус върху игрите компанията твърди, че основните заглавия изискват, в допълнение към графичната мощност на Xclipse GPU, висока производителност на процесора. За това помага присъствието на архитектурата ARMv9 в три клъстера, даващи „супер ядрото“ ARM Cortex-X2, плюс 3 ARM Cortex-A710 ядра и 4 ARM Cortex-A510 ядра.

Пакетът е отговорен за „по-бързото зареждане на приложения, многозадачност и по-плавно изобразяване на видео“, както е обяснено от Samsung. Exynos 2200 представлява дебютът на технологията AMIGO, която оптимизира консумацията на енергия при обработката на всички устройства, обещавайки по-голяма автономност за геймърите.

Поддържаната бърза 5G връзка се използва като еталон за възможността за облачни игри, висококачествени приложения за стрийминг и уеб сърфиране със скорост до 10 Gbps. Модемът с чипсет поддържа сегашния 4G и предшестващите стандарти.

NPU (Neural Processing Unit) осигурява подобрена производителност на AI с „два пъти по-голяма изчислителна мощност от своя предшественик“ според материала на компанията. Това разделяне на платформата позволява по-добра обработка на изображения – област с няколко предимства спрямо предишното поколение.

И накрая новият чипсет отваря вратата за появата на смартфони, чиито екрани достигат честота на опресняване от 144 Hz с поддръжка на HDR10+. В момента максималната честота на южнокорейските мобилни телефони е 120 Hz, включително при модели като Galaxy S21 и Galaxy A52s.

Снимка: Samsung

Виж още: Samsung и AMD изненадват с впечатляващия Exynos 2200