Компютърен вирус порази няколко завода на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. в петък вечер и причини едно от най-серизното забавяне на производствената дейност. Това става в момент, когато производителят се нуждае дори от ускорени обороти, за да изпълни новите поръчки на Apple за iPhone.

TSMC е единственият производител на основния процесор на iPhone, а са засегнати поредица от производствени мощности. Проблемът е бил локализиран и част от дейността - възобновена, но няколко от заводите няма да заработят отново преди понеделник. Компанията обяви в свое изявление, че вирусът не е вкаран чрез външна хакерска атака.

TSMC е най-големият в света подизпълнител на поръчки за чипове от компании като Apple и Qualcomm. Засега не е ясно откъде произлиза атаката, но това е първият път, когато компанията страда от подобни неща. Дори при масовата появата на WannaCry през 2017 г., тайванският производител остана невредим. Компанията обещава повече подробности в понеделник.

Нивото на заразата варира между отделните фабрики.

В глобален мащаб, кибератаките могат да струват на бизнеса над 8 трилиона долара за следващите пет години, прогнозират анализаторите от Sanford C. Bernstein. Не е ясно и как ще се отрази това на Apple, която преди дни достигна пазарна стойност от 1 трилион долара главно на крилете на iPhone продажбите.

Тагове: