Турски фермер закупи шлемове за виртуална реалност за своите крави, за да произвеждат повече мляко и да не са толкова плашливи. На пръв поглед огромна плевня, пълна с крави, към чиито муцуни са прикрепени VR шлемове за допълнителна производителност, изглежда плашещо фантастично, но според турските медии идеята изглежда работи.

Според фермера Изет Кочак една крава дава средно 22 литра мляко на ден, докато тези с VR шлемове произвеждат по 27 литра.

Идеята е, че виртуалната реалност ги кара да смятат, че са на тучни зелени ливади. Това ги зарежда с положителни емоции и ги освобождава от стрес.

Фермерът твърди, че се е вдъхновил от подобен проект в Русия, проведен от ветеринари. Средната цена на един VR шлем е 300 долара, а всяка крава се нуждае от два шлема заради голямата си глава.  

Някои проучвания показват, че е разумно да има не повече от една крава на акър, което не е реалистично за ферми със стотици или хиляди животни, така че може би все повече фермери ще прибягват до алтернативна технология в бъдеще. 

Снимка: Unsplash

Виж ощеSony обяви подробности за новия PlayStation VR шлем (ВИДЕО)