Популярната конзола PlayStation 4 се оказа в сърцето на мащабна нелегални операция за добив на криптовалута в Украйна. Или по-точно няколко хиляди Sony конзоли.

Властите в страната разобличиха нелегалната дейност и конфискуваха над 50 процесора, 500 видеокарти и 3800 конзоли, използвани за добив на криптовалута. Сама по себе си тази технология е съвсем нормална за такъв вид занимание, но наистина чистият обем на използваните за копаене конзоли прави впечатление.

Когато става въпрос за добив на криптовалути, паметта е едно от най-важните неща. PS4 конзолите определено не са най-ефикасният начин за добив на криптовалута, но идват с 8 GB GDDR5 RAM памет с пропускливост от 176 Gbps. Честотната лента е мярка за измерване на наличните или използваните ресурси за предаване на данни, изразени в битове/секунди. Теоретично конзолите ще свършат работа, но определено не могат да се сравняват с най-добрите за целта видеокарти. Всъщност именно неефективността на конзолата е издала на властите нелегалната ферма за добив на криптовалута, защото нейните собственици са използвали незаконно ток от електропреносната мрежа.

Копаенето на криптовалути може и да не е първоначално замисленото приложение за PS4, но когато имаш почти 4000 конзоли и не плащаш сметки за ток, това също е начин за печелене на пари – поне докато не попаднеш в полезрението на органите на реда.

Снимка: WCCFTECH

Виж още: Kриптовалутата Libra на Facebook може да дебютира в ограничена форма в началото на 2021 г.