Windows 11 беше обявен миналата седмица и Microsoft вече позволява да свалите превю версия на операционната система както за х64, така и за ARM. Сега изглежда, че един находчив потребител е успял да подкара Windows 11 именно на последния флагмански смартфон с Windows Phone на Microsoft.

Може би сте го забравили, но това е Lumia 950XL. Апаратът работи с остарелия Snapdragon 810 и определено се задъхва, докато подкарва Windows 11, но това е нормално за шестгодишен модел. Много от жестовете по интерфейса предизвикват лаг, а и форматът на самата картина изглежда бъгав, особено при завъртане. Въпреки това по този начин получаваме добра идея за това, как изглежда потребителският интерфейс на Windows 11 на телефон и как функции като Snap Layouts биха работили на малък екран.

Превюто на Windows 11 все още не поддържа Android приложения, така че ще бъде любопитно как Lumia 950XL ще се справи с тях, когато тази функционалност дойде. Това обаче няма да e първият път когато Windows Phone ще поддържа Android приложения, макар и експериментално.

Независимо от всичко фактът, че Windows 11 работи на толкова стар телефон (и на телефон изобщо), е вълнуващо постижение и показва, че за ентусиастите технологиите наистина нямат граници.

Снимка: Microsoft

Виж още: Huawei навлиза в премиум аудио сегмента в България