Списание Fortune обяви своята класация Global 500 за миналата година и в нея личат цели 135 компании от Китай – повече от всяка друга страна. Сред тези компании е и Xiaomi, която е в списъка за трета поредна година.

Xiaomi се нарежда на 338-о място, което е с 84 места по-високо от предната година. През второто тримесечие на 2021 г Xiaomi изпревари Apple, за да стане вторият най-голям смартфон производител в света по продажби. Samsung все още е на първо място, но дистанцията се скъсява. Разбира се, Xiaomi разработва най-различна потребителска електроника - от телевизори през домакински уреди до е-скутери. Fortune класира компанията по общо представяне, а не само заради нейния мобилен бизнес.

На първо място е търговската верига Walmart, а нейният онлайн съперник Amazon е на трето.  

 

Що се отнася до смартфон производителите, Apple е най-високо класиран на 6-о място. Samsung e на 15-о, а компанията майка на Google Alphabet е на 21-во място. Foxconn е на 22-ро място, а при мобилните оператори най-високо класираният е AT&T на 26-о място. Японският гигант Sony е на 88-о място отново като цялостен бизнес.

Снимка: Xiaomi

Виж още: Нова порция информация за трите гъвкави телефона на Samsung за 2021 г.