Apple реши да нарече софтуера, който ще работи на предстоящия AR/VR шлем, xrOS: актуализация от оригиналния RealityOS, или rOS, който компанията планира да наименува, предава Bloomberg.

Промяната на името идва, когато Apple започва да се подготвя за пускането на шлема, което се очаква в някакъв момент през 2023 г. Той ще разполага със собствена операционна система, подобно на Apple TV и Apple Watch, и ще има специален App Store.

XR означава разширена реалност, която се отнася както за разширена, така и за виртуална реалност. Слуховете сочат, че уредът, върху който работи Apple, ще бъде със „смесена реалност“ като Microsoft HoloLens, поддържащ както възможности за разширена, така и виртуална реалност. Разширената реалност допълва това, което потребителят вижда в реалния свят, докато виртуалната реалност е изцяло дигитално изживяване.

Както се говореше по-рано, шлемът ще има нови версии на съществуващи приложения като Maps и Messages, които са преработени за AR/VR изживяване. Apple също така създава комплект за разработка на софтуер, за да могат да се създават приложения на трети страни за устройството.

Apple вътрешно нарича операционната система на шлема rOS по време на процеса на разработка, но Bloomberg предполага, че xrOS е по-малко родово име, което ще позволи на джаджата да се откроява повече.

В допълнение към потвърждаването на промяната на името с неназовани източници на Apple, Bloomberg също така откри, че фиктивна компания, наречена Deep Dive LLC, е регистрирала името xrOS в няколко държави и Apple може потенциално да стои зад тези документи. Apple често използва фиктивни компании, за да се опита тайно да регистрира търговски марки за предстоящи продукти.

Все още няма солидни признаци кога може да бъде представен шлемът, но се очаква той да бъде разкрит през първата половина на годината, може би на WWDC или дори по-рано, за да се даде време на разработчиците да създадат приложения за устройството.

Снимка: Unsplash

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?