Продължаващият бум на криптовалутите доведе до масовото изчезване на мощните видеокарти от пазара и това определено разгневи геймърите. Любопитно е обаче, че всъщност не е необходимо да използвате най-новите компоненти във вашите компютри за копаене, както доказват ентусиасти по цял свят.

YouTube потребител с прякор 8bit Show and Tell е модифицирал своя Commodore 64, за да добива популярната криптовалута биткойн, въпреки че компютърът е на почти 40 години и с едва 1 MHz за процесор. Разбира се, основната цел на този експеримент е да видим дали това може да стане, а не дали реално си струва да се прави. Това е така, защото C64 е хиляди пъти по-немощен дори от най-слабия Аndroid телефон.

Краткият отговор е, че това нещо просто не си заслужава. Всъщност копането със С64 ще изисква 758 милиона години, за да постигнете 10 долара печалба, имайки предвид, че той постига хашрейт от едва 0.3H/s. Освен това ще трябва да свържете този допотопен компютър от 1982 г. с модерна машина и да прехвърляте блоковете чрез Python. С други думи ще бъде значително по-практично да използвате именно свързаното РС или лаптоп, а не С64.  

Подобни експерименти сме виждали и преди с оригиналния Game Boy и Raspberry Pi и те няма да спрат спекулантите да купуват най-новите видеокарти, но дават интересна перспектива за развитието на технологиите през годините.

Снимка: Flickr

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот