Изглежда, че основателят и главен изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг не е точно обичан от хората, които работят за него.

По време на скорошно интервю в YouTube канала на Тим Ферис Зукърбърг разкри, че има съвсем нов прякор в компанията си.

„Някои от хората, с които работя в компанията, казват това с любов, но мисля, че понякога наричат ​​вниманието ми Окото на Саурон.“

Тези хора, разбира се, имат предвид формата на Тъмния лорд и злодей в книгите и филмите „Властелинът на пръстените“ на Дж. Р. Р. Толкин.

Но вместо да се фокусира твърде много върху асоциацията с буквалното въплъщение на злото в книгите, Зукърбърг предлага една удобно различна интерпретация. Той твърди, че новото му прозвище се отнася до неговото „безкрайно количество енергия, която влага, за да работи върху нещо“.

Накратко, Зукърбърг е онзи вид шеф, който обича да ръководи своите подчинени със същата интензивност, която може да хвърли вечна сянка върху Мордор - ако той избере да го направи.

Това може би е представителен коментар за по-голяма работна култура, идваща от Силициевата долина, която често дава приоритет на производителността и дългите работни часове пред здравословния баланс между професионалния и личния живот. Поне Зукърбърг изглежда е наясно с потенциалната вреда, която неговото око на Саурон може да причини, като казва на Ферис, че се опитва да „разпръсне“ енергията си и да управлява графика си „за да мога да се съсредоточа върху нещата, за които естествено мисля“.

Признанието идва в момент, когато Meta е изместила голяма част от фокуса си върху разработването на Metaverse: непопулярна платформа за виртуална реалност, която все още не се е наложила по никакъв смислен начин. И Зукърбърг е адски настроен да прокара този дневен ред, дори и да не е най-популярният вариант.

„В този момент имам чувството, че ако хората наистина се чувстват така, сякаш разбират какво сме ние като компания и какво правим, изглежда тогава явно не го налагам достатъчно силно“, казва той пред Ферис.

С други думи Зукърбърг е взел решението си за бъдещето на своята компания, дори ако инвеститорите далеч не са ентусиазирани от визията му. Но предвид факта, че той държи по-голямата част от акциите на компанията с право на глас, те или ще трябва да се съгласят - или да станат жертва на неговото око на Саурон.

Снимка: KVACM Art

Виж още: Нова европейска разпоредба може да задължи iMessage и WhatsApp да работят с по-малки платформи