Това беше една малка стъпка за човека, но огромен скок напред за производителите на костюми, защото астронавтите на NASA успяха да пренесат костюм на горила на борда на Международната космическа станция (МКС).

В кадри, които наскоро станаха популярни в Twitter, астронавтът Скот Кели е заснет с костюма през 2016 г., след като той и брат му успяха да внесат реалистичния костюм на борда по време на Космическа мисия.

Кадрите привлякоха международно внимание през последните дни, след като режисьорът Тод Спенс ги сподели в Twitter, показвайки как Кели се носи в условията на нулева гравитация.

Как костюм на горила се озова на Международната космическа станция?

Видеото на Тод предизвика огромен интерес към странната космическа история, но в придружаващия пост той всъщност погрешно разказа историята за това, как костюмът на горила се озова на борда на МКС.

„Астронавтът Марк Кели веднъж пренесе контрабандно цял костюм на горила на борда на Международната космическа станция“, туитира режисьорът. „Той не каза на никого за това. Един ден, без никой да знае, го сложи.“

Това обаче всъщност не е вярно. Астронавтът на МКС по това време всъщност е идентичният брат близнак на Марк, Скот, и именно той носеше костюма. Участието на Марк в шегата беше да гарантира, че костюмът е пристигнал в пакет, изпратен на Скот през годината му в Космоса.

Понякога на астронавтите са изпращани някои лични вещи и Марк решава, че брат му заслужава малко забавление. След като пакетът пристига, Скот се скрива от колегата си астронавт Тим ​​Пийк и навлича суперреалистичния костюм на горила. Както можете да видите от снимката, Скот след това продължава да преследва много объркания Пийк.

Кели беше в Космоса общо 340 дни, което се равнява на около 5000 орбити около Земята и най-дългият човешки космически полет в САЩ. Целта на мисията беше да се проучи как продължителен период в Космоса ще се отрази на човешкото тяло, и неговият брат близнак Марк, който остана на земята, беше използван за сравнение.

Снимка: Twitter/Todd_Spence

Виж още: Белият дом иска МКС да работи чак до 2030 г.