Белият дом даде възможност на NASA да продължи операциите на борда на Международната космическа станция до 2030 г., като предостави на орбиталния пост шестгодишно удължаване на живота му. Администраторът на космическата агенция Бил Нелсън беше насочен от администрацията на Байдън да работи с партньорите на агенцията, включително Европейската космическа агенция (ESA), Канадската космическа агенция, Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) и руската федерална космическа корпорация Роскосмос, за да подсигури на използването на Международната космическата станция през останалата част от това десетилетие.

„Радвам се, че администрацията на Байдън - Харис се ангажира да продължи работата на станцията до 2030 г.“, казва Нелсън в изявление, публикувано на уебсайта на NASA в петък (31 декември). „Международната космическа станция е притегателна сила за мирно международно научно сътрудничество и за повече от 20 години създава сериозни научни, образователни и технологични разработки в полза на човечеството.“

Първоначално МСК бе планирана за използване до 2024 г. и NASA търси начини да предаде ежедневните си операции на космическата станция на търговски дружества, за да освободи бюджетни кредити за своята програма „Артемида“ за изследване на Луната с човешки екипаж. Агенцията наскоро сключи споразумения с компании за разработване на търговски космически станции или като свободно летящи платформи, или - както в един случай - като временно разширение на Международната космическа станция, преди да се отдели като самостоятелна структура.

„Продължаващото участие на Съединените щати на МКС ще подобри иновациите и конкурентоспособността, както и ще усъвършенства изследванията и технологиите, необходими за изпращане на астронавти на Луната по програмата „Артемида“ на НАСА и ще проправи пътя за изпращане на хората на Марс“, казва Нелсън.

Създадена през 1998 г., Международната космическа станция е дом на екипажи в продължение на повече от 21 години. Като лаборатория за микрогравитация станцията е домакин на повече от 3000 изследвания от над 4200 изследователи от целия свят. Близо 110 държави са участвали в дейности на борда на космическата станция, включително повече от 1.5 милиона студенти годишно по различни програми.

ESA по-рано изрази подкрепа за удължаване на операциите до 2030 г., а JAXA е удостоверила, че нейната лаборатория Kibo и свързаните компоненти са в състояние да поддържат дейности дотогава. Роскосмос предложи да напусне партньорството през 2025 г. в полза на разполагането на собствена космическа станция.

Снимка: NASA

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега