Понеже знанието винаги е високо ценено, днес ви разказваме интригуващата история на едно от най-популярните приложения за iPhone – i-Beer.
Първият iPhone се появява преди 15 години, потребителите все още не бяха свикнали с концепцията за приложения и единственото, което им оставаше, беше да направят джейлбрейк на новите си смартфони, за да отключат техния потенциал. Точно по това време AppStore демонстрира забавното приложение iBeer, което ви позволява да надигате една виртуална халба. Негов създател е Стив Шератън и всъщност идеята му дори е изпреварила представянето на AppStore. Първоначално той е създал видео файл на бира, който може да се пуска през iPhone. Разработчикът признава, че е използвал идеята на E-spresso за Palm Pilot, който превръща малкия монохромен екран в чаша кафе. Версията с бира се появява поради доста прозаична причина: просто обичал да я пие.

Но заедно с това е печелил около 2000 долара на ден само от продажбите на файла с видеото за бира. Пред Mel Magazine той разказва, че успехът му е бил наистина неочакван: „Бях напълно разорен, просто се опитвах да се справя, живеех на дивана на приятел и изведнъж видеото получи милиони гледания, което беше много през 2007 г. Хората ме молеха да вкарам това „нещо“ на телефоните им… те дори нямаха дума за „приложение“ все още. (...) Това беше просто малък видео файл, който хората трябваше да свържат и изтеглят чрез iTunes“. Когато Apple решава да стартира AppStore, те се обръщат към разработчици за създаване на приложения и Шератън е сред тях. За да изпълни задачата, той използвал акселерометъра на iPhone, а обявената цена била 2.99 щатски долара. Той си обяснява феномена така: „iBeer беше голям успех, защото позволи на хората да покажат на приятелите си на какво е способен телефонът“. Според него компанията му Hottrix е правил $10 000 до $20 000 на ден от приложението, но през 2010 г. се наблюдава спад. Той решава да се оттегли, защото „Добрата шега може да се разказва само няколко пъти. Освен това мистерията на самата технология се измести и вкусовете на хората се промениха“.

Снимки: YouTube

Виж още: Софтуерен бъг превръща екрана на iPhone 13 в розова каша