По-рано тази година Уилям Шатнър стана най-възрастният човек, летял някога в Космоса, и това изживяване сега ще се превърне в документален филм на Amazon с името Shatner in Space. Звездата от оригиналния Стар Трек сериал разкри сам новината по време на виртуален панел на конференцията за поп култура ССХР Worlds.

Шатнър бе един от четиримата членове на борда на втората мисия с екипаж на Blue Origin, който летя на височина от 100 км, пресичайки т.нар. линия Карман. Въпреки че корабът не излезе в околоземна орбита, със своите 90 години Шатнър измести 82-годишната Уоли Фънк, която бе досегашният притежател на рекорда за най-стар космически турист само няколко месеца по-рано.

Документалният филм ще покаже какво се случва преди, по време на и след пътуването на Шатнър. Amazon e естествената платформа за продукцията, тъй като и тя, и космическата компания имат един и същи собственик. Това е втората от общо три мисии с екипаж, които Blue Origin е планирала за 2021 г. Последната е насрочена за 9 декември, като тогава на борда ще се качи астронавтът Алан Шепард заедно с дъщеря си Лаура, като двамата ще станат първият тандем родител-дете, летели в Космоса. Към тях ще се присъединят и водещият на тв предаването Good morning America Майкъл Страхан, както и още четирима клиенти на компанията.

„Престоят ни в Космоса беше най-дълбокото изживяване, което бих могъл да си представя. Надявам се, че филмът ще вдъхнови всички да разберат, че трябва да отидем в Космоса, за да спасим Земята“, казва Шатнър. Документалната продукция ще се излъчи чрез Amazon Prime в САЩ и Канада на 15 декември, а в останалия свят – догодина.

Снимка: Amazon

Виж ощеЕдин ден ще може да си поръчвате пътуване до орбиталната станция на Blue Origin по Alexa