Изглежда, че дискусиите до каква степен филмовите адаптации трябва да се сравняват с книгите, по които са създадени, ще бъдат вечни. Феновете никога няма да са напълно щастливи от постигнатото, докато обикновеният зрител е просто доволен, че е видял история, “тежаща” хиляди страници под формата на няколкочасово забавление. Няма спор, че четейки, въображението на всеки от нас рисува различни картини, които трудно биха били пресъздадени под каквато и да е форма. И в този ред на мисли - колкото и да е несъвършена дадена филмова адаптация, често зад нея се крият няколко много, ама много по-лоши версии. 


Епичната фентъзи поредица на Дж. Р. Р. Толкин е вдъхновявала много филмови продуценти, сред които са Уолт Дисни, Уилям Снайдър, Стенли Кубрик, Джордж Лукас и др. През 1978 режисьорът Ралф Бакши представя своята анимационна версия на историята, а през 1980 се появява и анимацията на Rankin/Bass “Return of the king”. По-малко известни са шведският тв сериал Sagan om ringen от 1971 и финландският минисериал от 1993 Hobitit. И някъде по средата на този период се появява и адаптацията на СССР. Филмът, излъчен първоначално по телевизионния канал “Ленинград”, доскоро се смяташе за изгубен. Но съвременният тв “наследник” 5TV открил лентата в архивите и я публикувал в YouTube канала си.  
Двете части на “Хранители” са изпълнени с нелепи декори, аматьорски опити на визуални ефекти и театрална актьорска игра, която се опитва да пресъздаде драматични ситуации. Но всъщност по този начин изглеждаха и всички приказни истории в нашето детство. Съответно - ако имате желание да се позабавлявате - част 1 и част 2 са на ваше разположение.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Играта Lord of the Rings Online ще бъде преработена изцяло за премиерата на тв сериала на Amazon