YouTube каналът GilvaSunner разкри в Twitter, че въпросният канал, посветен на саундтраците на Nintendo, наскоро е получил повече от 1300 оплаквания за нарушени авторски права. В резултат на това саундтраците за игри на Nintendo, като The Legend of Zelda: Skyward Sword, Super Mario 3D World и Luigi's Mansion, вече не са достъпни за потребителите. Това не е първият път, когато GilvaSunner е засегнат от искове за авторски права от Nintendo, тъй като е бил принуден да премахне саундтраците за игри като The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Super Smash Bros. за 3DS и Mario Kart Wii в миналото.

Nintendo са известни като ревниво пазещи своята интелектуална собственост и бързо издава искания за сваляне за всичко, което нарушава авторските права на компанията. Това е по-разбираемо, когато става въпрос за фенски игри и проекти, в които героите от Pokemon например са в ситуации на насилие или престрелки, но това е значително по-различно от сегашния случай.

Същевременно Nintendo не полага усилия да направи музиката си леснодостъпна: компанията предлага ограничен брой саундтраци в iTunes, но феновете, които се надяват да слушат по-голямата част от каталога на компанията, разполагат с малко или никакви официални опции. По-специално собственият YouTube канал на Nintendo е посветен единствено на трейлъри или друго видео съдържание. Каналът GilvaSunner дори има пост в Twitter още от 2019 г., в който той помоли Nintendo of America да добави своята музика към Spotify и други услуги за стрийминг.

След предишно сваляне през 2020 г. GilvaSunner заяви, че не печели от тези видеоклипове, така че не прави никакви пари; той просто прави тези саундтраци достъпни за тези, които искат да слушат. Той също така каза, че не се ядосва за това сваляне, но „мисли, че е малко разочароващо и че едва ли има алтернатива“.

Понякога Nintendo може да води много остаряла в своите практики политика, често за голямо разочарование на своите фенове. Страницата на GilvaSunner не отнема пари от Nintendo, тъй като компанията не предоставя на феновете достатъчно начини да слушат нейната музика. В крайна сметка това е съдържанието на компанията и тя може да прави с него каквото пожелае, но освен ако Nintendo не намери някои законни начини да предложи музиката си на феновете, е трудно да се разбере за кого е от полза този ход.

Снимка: Nintendo

Виж още: Мистериозен космически обект излъчва сигнали на всеки 18 минути