Командването на Силите със специално назначение (SOCOM) към Министерството на отбраната на САЩ проведе тестове на ДНК скенери. Преносимите устройства са с тегло от 54 до 90 килограма и са способни да направят анализ на генетичния материал в рамките на 90 минути. Военните тестват два прототипа скенери, разработени от американските компании Waltham и IntegenX.

 

ДНК скенерите използват специални реактиви, които трябва да се съхраняват в хладилник за не повече от 2 месеца. В скенерите е необходимо да бъде разположен генетичният материал, например слюнка, дъвка или фас от цигара, след което устройството отделя ДНК и провежда PCR - полимеразна верижна реакция. След това ДНК може да бъде сравнена със съхраняваната в специалните служби информация и да се открият възможните съвпадения с цел откриване личността на човека. В момента процесът по вземане, анализ и сравнение на ДНК отнема на военните няколко седмици, докато образецът с ДНК бъде доставен за анализ в стационарната лаборатория на САЩ.

В бъдеще Пентагонът смята да обедини ДНК скенерите в единна мрежа за повишаване оперативността на работата, а окончателното решение за това, кой модел ще бъде приет на въоръжение, ще бъде взето до края на годината.

Самонасочващият се куршум на DARPA с нови успешните тестове