Генетично модифицираните организми много помагат за създаването на устойчиви култури и по-бързо отглеждане на риба, но дори и привържениците на тази практика са загрижени за инвазията на тези организми в дивата природа. Ако един по-бърз, по-добър, по-силен щам на бактерии “избяга” от лабораторията, как ще го спрем?

Сега учените имат ново решение: саморазрушаваща се ДНК. Изследването е публикувано в Nature Communications и представя система, която използва инструментите на генното редактиране, за да се изтрие ДНК-то веднага след като даден организъм напусне определена площ. Резултатът е така нареченият ключ убиец (Kill switch), който унищожава всички експериментални организми и тяхната генетична информация, преди те да могат да избягат на свобода в природата.

Тази система е особено полезна за компаниите, разработващи ГМО, тъй като е достатъчно точна, за да се насочи към определени части от ДНК. По този начин могат да се изтрият само модифицирани гени, оставяйки другите недокоснати, ако това е желанието на компанията. Когато системата е активирана, тя убива 99 процента от клетките в рамките на 15 минути.

Новата система постига прецизност чрез CRISPR, генна система за редактиране, която се смята за една от най-вълнуващите текущите развития в биотехнологиите. CRISPR е колекция от естествено срещащи се молекули, които, ако се мобилизират правилно, могат да бъдат използвани, за да се изрежат и заменят участъци от ДНК-то на клетките.

Изследователите вече са използвали системата за модифициране на ДНК на човешки ембриони, което веднага генерира значителни разногласия в биотехнологичните кръгове. Настоящата версия на системата е само доказателство, че тя работи, а изследователите очакват повече предизвикателства, тъй като тя става все по-сложна. Най-вероятно следващата версия ще има много по-комплексен ускорител и ще осигурява по-надеждни резултати.



Прочетете още: Учени откриха начин да превръщат женските комари в мъжки