През последните неколкостотин години като цяло човечеството постепенно губи своята кръвожадност. Ако изключим двете световни войни, отнели повече жертви, отколкото цялата история познава, то отделните хора стават все по-хуманни, а насилието не се толерира. Особено в цивилизованите държави.

Тази тенденция в наши дни се отнася дори и към оръжията, средствата за обезвреждане на противника. Предлагат се и се въвеждат все по-нови технологии и устройства, които имат за цел само да обезоръжат, неутрализират, но не и да убият войника. Но макар и да не отнемат живот, то все пак не препоръчваме да се оказвате откъм страната на нападателя, защото… може доста да боли.Arma 100

Несмъртоносното оръжие всъщност се води „изстрелващо проектили“. Ако не сте запознати с тази материя, е добре да знаете, че „проектил“ се наричат дори чашките на въздушните пушки. Arma 100 масово се използва за домашна защита или при опазването на обществени обекти в САЩ и е добра алтернатива на огнестрелното оръжие.

 


Изглеждащо до голяма степен като ръчна въздушна пушка, това оръжие използва единични разпръскващи се газови заряди и е много лесно за употреба. То позволява на стрелящия да се прицелва и поразява ефективно противника на разстояние от 6 метра. Когато проектилът с размер на голямо бобено зърно удари целта в желаната точка, той се пръсва (защото представлява нещо като капсула) и може дори да отделя атакуващо вещество. Иначе самата сила на удара хич не е малка и може да обезкуражи нападателя, особено след няколко последователни бързи попадения.JPX Jet Protector

Подобно на зашеметяващите пистолети този струен пистолет е също несмъртоносен начин да спреш бързо противника. Вместо обаче да изстрелват електрически заряди, тези „струйни“ оръжия разчитат на това да „изпръскат“ натрапника с дразнещо вещество, като временно го обезвреждат.
JPX Jet Protector прилича много на пистолет, но умишлено има и нестандартни елементи, които дори го карат да прилича на пръскащо детско пистолетче. Но не се заблуждавайте. Той има двоен резервоар – за два заряда, които се изстрелват едновременно със скорост 430 км/ч! Нелошо постижение за начална скорост, особено като вземем предвид, че става дума не за проектил (куршум, чашка, сачма), ами за течност!


Още една привлекателна особеност на това оръжие за самозащита е неговият обхват. То може да поразява цели на по-голямо разстояние от обикновения тазер. Тоест можете да „изпръскате противника“ на близо 7 метра, докато електрошокът действа на двойно по-малко разстояние.Тактическа писалка

Напълно функционална и като обикновена химикалка, това тактическо оръжие е предназначено за близък бой. Тоест, за да го употребявате, все пак трябва да можете да се биете, да сте обучени за това. Базирано е на самоотбранителните пръчки, като Kubotan и е направено от заострен метал с пластмасов връх, а от другата страна е тъпо.


Макар и да не изглеждат много застрашително, тактическите писалки могат да причинят сериозна болка, ако знаете как и къде да ги използвате. Ако сте обучени да ударите определена точка с нервни окончания или пък с достатъчна сила меките тъкани, оръжието на „интелектуалеца“ може да причини дори временна парализа. И ако и това не ви е достатъчно, то добре насочен силен удар дори може да строши кост, особено ако попадне върху гола кожа.Пушка с лепкава пяна

Макар и да се води несмъртоносно оръжие, лепкавата пушка е използвана рядко, защото се оказва, че не е толкова безвредна за здравето. Създадена е още през 90-те години на миналия век и е използвана най-вече по време на интервенцията на САЩ в Сомалия.


Идеята на това оръжие е противникът да бъде обезвреден със специално химическо вещество, което се съдържа в цилиндър под налягане. Когато стрелящият насочи дулото към нападателя и натисне спусъка, пяната излита с голяма скорост и в течно състояние, като, попадайки в целта, се стяга за секунди и така буквално го „залепя и вкаменява“.

 


Опасното в случая обаче е, че тя може да попадне и в лицето му, като тогава моментално го задушава. И оръжието от безобидно се превръща в летално. Другият проблем е, че дори да не убиете противника си, след това премахването на пяната от тялото му е истинско приключение. В най-добрия случай това може да отнеме часове. Заради тези нежелани ефекти този тип оръжие от прието за употреба в американската армия бързо се превръща в поредния замразен и прекратен проект.XM1063

Това е все още до голяма степен секретно оръжие и за него не се знаят всички подробности. Под кодовото име XM1063 се крие на външен вид обикновен снаряд, който обаче е предназначен да неутрализира противника, без да го убива. Но как става това?


Според изтекли в интернет военни документи този снаряд се изстрелва от стандартно 155 мм оръдие. Непосредствено след излитането си той се разпада на 152 отделни части, които, летейки надолу към целта, разпръскват химическо вещество върху земята под тях. Разбира се, веществото не е упоменато, но се предполага, че е някакъв вид парализиращ химикал, който може да бъде използван не само за обезвреждане на военни части, но и за разпръскване на демонстранти по време на масови безредици.
Самото вещество може би е някакъв вид газ, течност с изключително силен и неприятен мирис или нещо още по-странно. Каквото и да бъде то обаче, определено може да се превърне във фактор - предимство на бойното поле.

 

PHaSR

Това е единственото оръжие в списъка, което използва светлина. „Фазерът“ е не-летална лазерна пушка, която може да се използва от военни или от части за масови безредици. Приличащо донякъде на пушка, но, разбира се, с футуристична форма, PHaSR представлява самоподдържаща се сложна система, изстрелваща два несмъртоносни лазерни лъча в очите на противника. Последният е мигновено заслепен, дезориентиран за известен период време и това дава възможност да правите с врага каквото си поискате.


Тъй като лазерите могат да причинят и постоянни увреждания, създателите на фазера са предприели различни мерки за запазване на здравето на противника. Една от тях отчита разстоянието до целта и преценява дали може да се използва лазерният лъч, както и с каква сила, така че да не ослепи човека завинаги. В по-стари варианти на такива оръжия не се е отчитало разстоянието и мощта на концентрирания лъч светлина, докато сега самото оръжие прави мигновени изчисления за разстоянието и преценява с какъв интензитет да бъде изстрелян потокът фотони. Така това супермодерно оръжие се превръща в един от фаворитите сред „хуманните“ оръжия.TOMA

Помните ли протестите в Турция? Ако случайно сте бил там по онова време, нищо чудно да сте срещнали ТОМА – брониран автомобил, оборудван с мощно водно оръдие. Турският ТОМА (съкратено от Toplumsal Olaylara Mudahale Araci) не е просто поредната мощна водна пушка, позната години наред в държави, където се потушават масови протести.


Масивният 5-тонен уред може да побере цели 10 000 литра вода, която след това да се изстрелва на импулси с различна сила, контролирани от оператор, седящ вътре в него. Водата може с лекота да събори или дори да разкъса дрехите на всеки, изпречил се на пътя на струята.
Освен това ТОМА добре защитава хората вътре в него. Ако демонстрантите приближат и обградят „колата“, тя може да разпръсне струи от сълзотворен газ във всички посоки, като в същото време хората в кабината са изолирани от външната среда.Гумени гранати

Единствените взривни оръжия в списъка са тези гранати. Те се използват основно при безредици в затвори или някакви сериозни кървави демонстрации. Въпреки че гърмят оглушително и са страховити, те са така създадени, че да се избегне смъртта на попадналите под въздействието им.
Най-интересният аспект от идеите на гумените гранати е това, че за разлика от истинските, тези са направени изцяло от гума. Това гарантира, че при пръсването и на отделни повече от 100 шрапнела всеки от тях е мек и не може да причини големи поражения. Да, ударът от гумен шрапнел е доста болезнен и може да причини страхотни насинявания, но все пак не води до смърт.


Ако и това не е достатъчно, гумената граната  може да се взриви, отделяйки за част от секундата огромно количество светлина (над 6 милиона кандели), която да заслепи всички наоколо. Или пък да причини грохот от над 180 децибела. За да сравнение светлините на алармените лампи са със сила едва 75 кандели, а звук над въпросните 180 децибела уврежда слуховия апарат на човека. Така че накратко – несмъртоносните гранати може да не ви убият, но срещите с тях хич не са желателни.Тазерна вълна

Пистолетите от тип Тазер вероятно отдавна са ви познати. Те изстрелват малки стрелички, свързани с жица към пистолета, който предава по тях електрическа енергия с огромен волтаж, достатъчен да парализира мигновено противника. Само че Shockwave Taser е нещо в много по-голям мащаб.
Предназначена за разположение върху американските военни камиони „Хъмви“, тази система изстрелва цели серии, поредици от министрелички, групирани хоризонтално, вертикално… или както си поискате. Получава се нещо като изстрелване на широка мрежа от електрошокови стрели и жици, които са предназначени да обхванат голям регион пред защитената зона. Нещо като Спайдърмен, изстрелващ напред мрежите си.


Само че в случая електрошокът служи да спира групи от атакуващи камикадзета, които често се опитват да проникнат в американските военни бази, да причиняват пробиви и, разбира се, масова смърт.Гръмотевичен генератор

Може да ви е смешно, но това оръжие първоначално е разработено от израелски фермери, които искали да спрат набезите от птици вредители върху посевите им. Впоследствие се оказало, че такова оръжие има „добър“ ефект и върху хора.

 


При добри климатични условия Thunder Generator може да изстрелва серии от супер къси шокови звукови вълни на разстояние от 100 метра. Тези звукови вълни са толкова мощни, че могат да повалят на земята и зашеметят хората. Само че, ако ги използвате на разстояние по-късо от десетина метра, то смъртта на човека е почти гарантирана, защото мощният звук предизвиква сериозни увреждания и смърт.


За генерирането на ударните вълни със скорост 2000 метра в секунда се използва силно експлозивна смес от бензин, въздух и природен газ. В резултат на детонацията се получават звукови вълни, отразени от дулото и след това нарастващи с експоненциална сила в него. То освен това създава серии от вълни с дължина 300 милисекунди. И в крайна сметка се получава едновременно сравнително далекобойно, мощно, ефективно и несмъртоносно оръжие.