Често войниците получават контузии, свързани с тежкия товар, който носят. Има ситуации, в които те трябва да извървят огромни разстояния, носейки 40-50 кг раници – рискът от контузии или изтощение е много голям. От DARPA (американска агенция за разработване на технологии, използвани за военни цели) се надяват да помогнат на войниците чрез проекта Warrior Web.

 

Екзоскелетите се разработват с подобна насоченост, но до този момент остават без практично полево приложение. Warrior Web е по-различен: той е лек, гъвкав, мек костюм, който може да се носи под стандартната военна униформа и екипировка. Костюмът е проектиран така, че да предпазва тялото на най-нужните мета – основно ставите и долната част на гърба. По този начин ще намали напрежението от тези зони на тялото. DARPA вярват, че Warrior Web ще намали контузите, умората, а ще увеличи физическата издръжливост на войниците. Прототипът включва технология, която може много бързо да стабилизира ставите, да преразпределя теглото и разпознава движение.

 

DARPA са готови да преминат към втора фаза на програмата, в която ще проведат срещата, в която ще се обсъждат идеи за подобряването на костюма и кои биха били най-подходящите материали, от които да бъде изработен. DARPA искат да проверят и дали е възможно Warrior Web да се използва за физиотерапия и рехабилитация на възрастни пациенти, които са с намалена подвижност.


Lockheed Martin строят безпилотен транспортьор за автомобили...по поръчка на DARPA.