В началото на 2012 година SanDisk представи първата си 128 GB SDXC карта памет, която имаше най-високата скорост на запис - 45 mbps. Преди година компанията представи и първата си microSD карта със същия капацитет. Taзи седмица, по време на MWC 2015 в Барселона, SanDisk вдигна залозите за пореден път, като обяви microSD карта с невероятните 200 GB памет. Тя има повече памет, отколкото някои съвременни лаптопи с SSD дискове.

Сега можете да превърнете всяко мобилно устройство в преносим твърд диск за музика и снимки. Разбира се, производителите на смартфони и таблети трябва да осигурят поддръжка за тази гигантска карта памет, но това няма да е голям проблем. От SanDisk отбелязват, че седем от общо 10 снимки са вече заснети със смартфони и таблети, и вярват, че съотношението ще се увеличи до 9 от 10 до 2019 година.

SanDisk се надяват, че картата ще бъде полезна, въпреки че бъдещето на SD картите за мобилни телефони далеч не е сигурно. Новите флагмани на Samsung, Galaxy S6 и S6 Edge скъсаха с традицията на слотовете за microSD карти, което би могло да повлияе сериозно на пазара за тези носители на информация, тъй като Samsung е една от компаниите с най-големи продажби в смартфон сегмента. Новият HTC One M9 запази възможността за добавяне на карта памет и това е добре за компании като SanDisk. Все пак не е изключено и Samsung отново да вградят microSD слот в новите си модели през 2016 г.

Новата карта на SanDisk има впечатляваща скорост на трансфер 90 MB/сек, но това е нищо в сравнение с последните SSD дискове и дори има някои доказателства, че допълнителното място за съхранение може да забави Android смартфоните като цяло. И все пак има милиони съществуващи Android устройства, които ще се възползват от новата microSD карта с 200 GB капацитет. Неприятната новина тук е цената - 400 щатски долара!

 

Прочетете още: SanDisk представи SD карта памет с капацитет 512 GB