По време на Mobile World Congress 2016 китайска компания, която произвежда сензори за пръстови отпечатъци, демонстрира колко лесно е да бъде заблуден един смартфон с използването на отливка на пръст, изработена от глина.

На своя щанд компанията Vkansee показа направени от нея фалшиви "пръсти" от глина и успешно отключи с тях смартфони, чиито сензори са с по-ниска резолюция. Въпреки че наглед въпросният пръст е доста грубо копие, отливката очевидно върши работа. Разбира се, сензорите на Vkansee са с много по-висока резолюция, достигаща 2000 dpi, което е четири пъти повече от традиционния формат. Толкова прецизен скенер позволява да бъдат уловени микро характеристиките на пръстовия отпечатък и е много трудно той да бъде заблуден.

Скенерите на Vkansee засичат дори наличието на пори като мярка за идентифициране на фалшиви копия, както и използват други подобни методи, които компанията предпочита да не разкрива.

Самата изработка на глинена отливка от пръст не е трудна и изисква единствено да държите пръста си натиснат в продължение на пет минути, след което получавате копие, годно да заблуди скенерите с по-ниска резолюция, които не са в състояние да уловят по-фините черти на отпечатъка.

Виж още: MWC 2016: Xiaomi официално представи новия си флагман телефон Mi5