НАСА се надява, че частни космически станции ще обикалят в орбита около Земята, след като Международната космическа станция в крайна сметка се пенсионира, заяви администраторът на НАСА Бил Нелсън на 25 август на 36-ия космически симпозиум.

Космическата станция, която беше завършена през 2011 г., може да се спре още през 2024 г. Днес обаче Нелсън разкри, че очаква орбиталната лаборатория да продължи работа до 2030 г. и че НАСА се надява тя да бъде заменена с комерсиални лаборатории в орбита.

"Очакваме да разширим космическата станция като правителствен проект чак до 2030 г. и се надяваме, че тя ще бъде последвана от търговски станции", казва Нелсън по време на панел „Ръководители на агенции“ заедно с други космически лидери от цял ​​свят.

Сега, докато НАСА се надява търговските космически станции да поемат щафетата, когато Международната космическа станция наближи края на своя мандат, Китай вече започна изграждането на собствена космическа станция. И тъй като на НАСА е забранено да участва в двустранни дейности с Китай, този ход на Китай е повече конкурентен, отколкото съвместен.

„За съжаление вярвам, че сме в космическа надпревара с Китай“, казва Нелсън по време на панела. „Говоря от името на САЩ. Бих искал Китай да не се отнася с нас като с военен противник, както направи Русия... Но Китай е много потаен, а част от гражданската космическа програма е, че трябва да бъдете прозрачни.“

Нелсън посочи дългогодишната история на Русия като сътрудник заедно с НАСА в Космоса въпреки продължаващите политически разделения на Земята. Въпреки че имаше много проблеми и случаи на напрежение между нациите в Космоса, наскоро новият руски модул „Наука“ накара космическата станция да се завърти, след като случайно активира своите двигатели след скачване.

Ситуацията с „Наука" предизвика въпроси относно състоянието на настоящите отношения на НАСА с руската космическа агенция Роскосмос. Тази ситуация се усложнява допълнително от факта, че Русия и Китай си сътрудничат на лунна база заедно.

Нелсън обаче е уверен в партньорството на НАСА с Русия.

Двамата са били „врагове, но дори в разгара на Студената война успяват да се съберат и да намерят общ знаменател в цивилни проекти“, казва Нелсън.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)