Омръзнала ви е тежестта на ежедневието? Искате да пътувате по света, да видите невероятни неща и дори да се трансформирате в изцяло нов човек? Имате късмет: експертите вярват, че скоро ще можете да изживеете целия си тъжен живот в метавселената.

Мелани Субин, директор на консултантската дейност за Future Today Institute, казва пред The ​​New York Post, че вярва, че „голяма част от хората ще бъдат в метавселената по някакъв начин“ до 2030 г. Въпреки че мнозина ще я използват само за работа, тя вярва, че алтернативната реалност ще играе по-голяма роля за другите.

Всъщност Субин добавя, че мнозина „ще изживеят по-голямата част от будните си часове „включени“ – очевидна препратка към творчеството на автора Уилям Гибсън, който си представя научнофантастично общество, в което хората бягат от депресиращия реален свят за по-спокоен виртуален такъв.

Като част от бавния упадък на обществото и трансформацията в дигитален свят в стил киберпънк някои експерти прогнозират, че AR и VR носими устройства като Oculus на Meta ще станат значително по-разпространени в близко бъдеще.

„Носимите устройства с AR може да са толкова широко разпространени, колкото и смартфоните днес“, казва Патрик Кози, главен изпълнителен директор на стартиращата компания за 3D софтуер Cesium, пред Post. Той добавя, че вярва, че продукти като шлемовете Oculus на Facebook може един ден напълно да заменят мобилните телефони.

Разбира се, все още сме далеч от това – и дори прогнозата за 2030 г. вероятно е прекалено амбициозна. Технологиите на метавселената все още са ужасно архаични, както може да потвърди всеки, който някога е носил продукт на Oculus за повече от половин час. Така че, докато някои компании навлизат в метавселената, технологията все още е доста неусъвършенствана и ограничена до относително малък брой случаи на използване като видеоигри и популярни концерти.

Дори Субин признава, че една напълно реализирана метавселена а ла Neuromancer или Ready Player One вероятно е далеч в бъдещето, казвайки, че ако „питате кога всички ще тичаме наоколо като Нео в Матрицата, мисля, че ще се случи малко по-далеч от 2030 г.“.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Хуманоидните роботи – нека разграничим фантастиката от реалността