В игра, в която можете да построите почти всичко, един 18-годишен младеж е прекарал два месеца в създаване и споделяне на цялата видима Вселена.

Кристофър Слейтън е дългогодишен фен на Minecraft: игра, която позволява на хората да създават замъци, скали и други обекти, използвайки блокове от старата школа. Но Слейтън има по-голяма визия. Той създаде черни дупки, звезди и галактики с помощта на настолния си компютър и сподели епичните резултати в YouTube и в общността на Minecraft в Reddit по-рано този месец, като бързо стана известен с творението си.

Minecraft не е традиционна космическа игра в никакъв смисъл, но модификациите, които Слейтън внедри и сподели, изглежда я поставят сред най-добрите игри за изследване на Космоса.

„Какво правя с живота си?“ Слейтън пита във видеоклипа в YouTube, който сега събира близо един милион гледания. „Седя в тази малка задушна стая от осем часа, опитвайки се да изградя кривата на черна дупка.“

Minecraft, пуснат за първи път през 2009 г., сега има повече от 141 милиона активни потребители по целия свят. През годините играта получи някои дребномащабни космически модификации, като този Baby Yoda в официално DLC на Star Wars през 2021 г. Но цялата вселена - това е съвсем друго предизвикателство.

След шест седмици работа върху познатата вселена в света на Minecraft и две седмици създаване на видеоклипа в YouTube, Слейтън добавя: „Осъзнах още повече колко е красиво“.

Първият проблем, с който се сблъсква той, е да се опита да възпроизведе тъмните и светлите страни на планети като Земята в игра, която дори няма източник на светлина. Той ръчно поставя светли блокове и тъмни блокове - процес, който му отнема дни, само за да открие нови проблеми на планети с пръстени като Сатурн. „Отне ми цял ден само за да раздалеча и наклоня всичките му пръстени“, обяснява той във видеото.

По-нататък той изгражда слънчеви изригвания, известните „Стълбове на сътворението“ в мъглявината Орел и структури от галактически мащаб, всички в мащаб и всички с множество технически предизвикателства за преодоляване.

Слейтън има почти 25 000 абонати в YouTube. Засега той каза пред Times, че планира да продължи работата си като спасител и да намали разходите, като същевременно продължава да развива своя онлайн бизнес. С течение на времето Слейтън се надява да споделя истории чрез Minecraft, за да ангажира общността и да изпробва проекти като мултивселената, метавселената и множеството измерения.

„Искам да разкажа истинска забавна история, различна от това как някой друг го е направил в общността на Minecraft или просто в игрите“, каза Слейтън. „Искам малко да повиша стандартите за това какво е възможно.“

Снимка: NASA Ames/JPL-CalTech

Виж още: Френски учени направиха пробив при 6G технологията