Hilton е готов да пренесе гостоприемството си извън планетата.

Хотелският гигант ще се премести в бъдеща космическа станция в околоземна орбита, наречена Starlab, заедно с Nanoracks, Voyager Space и Lockheed Martin, които първи обявиха орбиталния комплекс през 2021 г.

„Hilton ще донесе прочутата експертиза и опит на компанията в сферата на гостоприемството, за да подпомогне проектирането и разработването на апартаменти за екипажа на борда на Starlab, помагайки за преосмислянето на човешкото изживяване в Космоса, правейки продължителния престой по-комфортен“, казаха служители в съвместно изявление.

Starlab е една от частните космически станции, за които NASA се надява да заменят Международната космическа станция през следващото десетилетие. Въпреки че операциите на МКС от страна на NASA наскоро бяха удължени с шест години до 2030 г., агенцията планира космически станции наследници, които според нея ще бъдат частни.

Voyager и Nanoracks получиха 160 милиона долара в ранен етап на финансиране от NASA през декември 2021 г. Договорът е част от приблизително 416 милиона в договори за проектиране, които агенцията разпределя почти равномерно между три американски компании, водещи всеки проект: Blue Origin (130 милиона), Nanoracks LLC (160 милиона) и Northrop Grumman Systems Corp. (125,6 милиона долара).

Критиците обвиниха, че агенцията не прави достатъчно, за да продължи напред с космическите станции достатъчно бързо, и че те може да не са готови навреме, когато програмата на МКС приключи около 2030 г., ако всичко върви по план. Основният партньор на МКС Русия обяви, че ще се оттегли от партньорството след 2024 г., за да преследва собствена руска космическа станция.

След като бъде готова, Starlab трябва да има място за настаняване на до четирима астронавти наведнъж заедно с лаборатория, наречена George Washington Carver Science Park. Nanoracks управлява науката от американската страна на МКС повече от десетилетие.

В космическия свят Hilton е най-известен с пускането на първата бисквитка, изпечена в Космоса, под марката DoubleTree. В бъдеще Hilton и Voyager планират да работят заедно по архитектурата и дизайна на Starlab. Частната космическа станция ще включва апартаменти за гостоприемство, места за спане и общи зони за посещение на астронавти. По-нататък в бъдеще двата екипа планират да създадат „изживяване за астронавти Земя-Космос“ заедно с възможности за брандиране и усилия в сферата на туризма, образованието и търговията.

Съобщението, направено по време на Международния астронавтски конгрес през 2022 г. в Париж, беше публикувано сред набор от друга работа от трите компании, участващи в Starlab.

Нов наземен аналог на научния парк G на Starlab ще бъде разположен в Кълъмбъс, Охайо, обяви Voyager Space в понеделник (19 септември). Сътрудничеството също така обяви меморандуми за разбирателство за отваряне на космически възможности с Колумбийската космическа агенция, Аерокосмическия институт на Ел Салвадор, Мексиканската космическа агенция, Гватемалската асоциация на космическите науки и инженерството и костариканския стартъп Orbital Space Technologies.

Снимка: Nanoracks/Lockheed Martin/Voyager Space

Виж още: NASA ще излъчи първото отклоняване на астероид от пътя му в понеделник