В нов доклад на базата данни Carbon Majors Database, в който се разглеждат емисиите на въглероден диоксид, се установява, че само 57 компании са отговорни за 80% от глобалните емисии на въглероден диоксид в периода 2016 - 2022 г. ExxonMobil, която оглавява списъка на компаниите от Съединените щати, е допринесла за 1.4% от всички глобални емисии на въглероден диоксид. Тя има цели за нулеви нетни емисии.

Близо 200 страни приеха Парижкото споразумение от 2015 г., с което се ангажираха да намалят емисиите на парникови газове. Въпреки това 58 от 100-те държавни и инвеститорски компании в базата данни Carbon Majors оттогава са увеличили производството си.

Международната агенция по енергетика установи, че потреблението на въглища се е увеличило с осем процента за седем години до 8.3 милиарда тона - рекордно високо ниво. Държавната компания Coal India е един от трите най-големи производители на въглероден диоксид. Групата се допълва от руската държавна енергийна компания Газпром и държавната петролна компания Saudi Aramco.

"Тези компании реализираха милиарди долари печалба, докато отричаха проблема и забавяха и възпрепятстваха политиката за климата. Те харчат милиони за рекламни кампании, че са част от устойчивото решение, като същевременно продължават да инвестират в още по-голям добив на изкопаеми горива", казва в изявление Цепора Берман, директор на международната програма на Stand.earth и председател на Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty.

"Тези констатации подчертават, че повече от всякога е необходимо нашите правителства да се противопоставят на тези компании и че се нуждаем от ново международно сътрудничество чрез Договор за изкопаемите горива, за да се сложи край на експанзията на изкопаемите горива и да се осигури един наистина справедлив преход."

Снимка: Unsplash

Виж още: В Китай роботи вече произвеждат клонирани прасета и животът няма смисъл