Doroni твърди, че е първата компания, която тества пилотирани полети с двуместен летящ електрически автомобил в САЩ. Doroni H1 извърши полет по-рано тази година.

Главният изпълнителен директор Дорон Мердингер успешно пилотира персоналния електрически самолет с вертикално излитане и кацане (eVTOL) това лято. Мердингер заяви, че получаването на сертификата за полет "не е просто крайъгълен камък за нашата компания, а скок напред за цялата област на личната въздушна мобилност".

Той казва, че електрическият летящ автомобил "е готов да предефинира градския транспорт". Самолетът на Doroni вече е получил над 370 предварителни поръчки, докато стартъпът приключва с усилията за финансиране.

Задвижван от десет независими задвижващи системи, изцяло електрическият летящ автомобил има заявена максимална скорост от 240 километра в час (160 километра в час скорост за пътуване) и пробег от 100 километра. Уникалният му дизайн осигурява стабилност по време на полет. Той включва четири въздуховода, съдържащи два електронни двигателя с патентовани въздуховодни витла. Осем от тях са за вертикален полет с допълнителни "два тласъка".

Двуместният самолет е проектиран така, че да се побере в гараж за два автомобила с дължина 7 метра и ширина 4 метра. Той също така се отличава с бързо зареждане (20 - 80%) за по-малко от 20 минути.

Изцяло електрическият летящ автомобил на Doroni е полуавтономен, което означава, че можете да го насочвате към различни нива. С помощта на стика на контролера можете да се движите напред, назад или настрани.

Кой би си купил един от тези автомобили?

Doroni казва, че един от клиентите му е лекар, който иска да използва превозното средство, за да прескочи трафика на път за работа. Въпреки това ще ви е необходим сертификат. Той изисква поне 20 часа опит, 15 от които в самолета, а други 5 самостоятелно. Мердингер твърди, че най-подходящият случай на използване на eVTOL ще бъде за въздушни таксита или споделено пътуване. Doroni обаче се стреми към друг пазар.

Компанията твърди, че има достатъчно място за полети навсякъде, особено в крайградските райони. Изцяло електрическият летящ автомобил на Doroni е предназначен за нещо повече от придвижване от точка А до точка Б. Според Мердингер той ви позволява да се "наслаждавате на природата".

Doroni очаква да построи 120 - 125 единици до 2025 или 2026 г. В крайна сметка базираният в Маями стартъп планира да увеличи мащаба си и да произвежда 2500 eVTOL-а годишно. Можете да научите повече за електрическия летящ автомобил на уебсайта на Doroni.

Снимка: Doroni

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика