На 82 години, с агресивна форма на рак на кръвта, която шест курса химиотерапия не успяха да премахнат, „Пол“ изглежда е пациент без възможности. С всеки дълъг и неприятен цикъл на лечение неговите лекари са си проправяли път в списъка с обичайни лекарства за рак, надявайки се да намерят нещо, което ще се окаже ефективно, зачерквайки ги едно по едно.

Тъй като няма какво да губи, лекарите на Пол го включили в изпитване, организирано от Медицинския университет във Виена в Австрия, където той живее. Университетът тества нова технология, разработена от базирана в Обединеното кралство компания, наречена Exscientia, която свързва отделни пациенти с точни лекарства, от които се нуждаят, като се вземат предвид фините биологични различия между хората.

Изследователите взели малка проба от тъкан от Пол (истинското му име не е известно, тъй като самоличността му е скрита в процеса). Те разделят пробата, която включва както нормални клетки, така и ракови клетки, на повече от сто парчета и ги излагат на различни коктейли от лекарства. След това, използвайки роботизирана автоматизация и компютърно зрение (модели за машинно обучение, обучени да идентифицират малки промени в клетките), те наблюдаваха какво ще се случи.

На практика изследователите повтарят действията на лекарите: опитвали са различни лекарства, за да видят какво работи. Но вместо да подложат пациента на няколко месечни курса на химиотерапия, те тествали десетки лечения едновременно.

Подходът позволил на екипа да извърши изчерпателно търсене на правилното лекарство. Някои от лекарствата не са убили раковите клетки на Пол. Други са довели до увреждане на здравите му клетки. Оказало се, че пациентът е твърде крехък, за да вземе лекарството, предложено като първа опция. Така той получи второ място в процеса на намиране на лечение: лекарство за рак, предлагано на пазара от фармацевтичния гигант Johnson & Johnson, което лекарите на Пол не бяха изпробвали, тъй като предишни изпитания показаха, че не е ефективно при лечението на неговия вид рак.

То обаче се оказало животоспасяващо: две години по-късно Пол е в пълна ремисия – ракът му е изчезнал. „Подходът е голяма промяна за лечението на рак“, казва главният изпълнителен директор на Exscientia Андрю Хопкинс. „Технологията, която имаме за тестване на лекарства в клиниката, наистина се пренася на реални пациенти.“

Изборът на правилното лекарство е само половината от проблема, който Exscientia иска да реши. Компанията е решена да преработи целия процес на разработване на лекарства. В допълнение към съчетаването на пациентите със съществуващи лекарства Exscientia използва машинно обучение за проектиране на нови. Това от своя страна би могло да даде още повече опции за пресяване, когато търсите съвпадение.

Първите лекарства, създадени с помощта на AI, сега са в клинични изпитвания – строги тестове, проведени върху хора доброволци, за да се провери дали дадено лечение е безопасно и наистина работи, преди регулаторите да ги разрешат за широко използване. От 2021 г. две лекарства, разработени от Exscientia (или разработени съвместно с други фармацевтични компании), започнаха процеса. Компанията е на път да представи още две.

Exscientia не е сама. Вече има стотици стартиращи компании, които проучват използването на машинно обучение във фармацевтичната индустрия. Днес са необходими средно повече от 10 години и милиарди долари, за да се разработи ново лекарство. Визията е да се използва AI, за да се направи откриването на лекарства по-бързо и по-евтино. Чрез прогнозиране как потенциалните лекарства могат да се държат в тялото и изхвърляне на безизходни съединения, преди да напуснат компютъра, моделите за машинно обучение могат да намалят необходимостта от усърдна лабораторна работа.

Снимка: Unsplash

Виж още: Искате да изглеждате 5 години по-млади? Пригответе си 2 милиона на година