Използването на AI за откриване на лекарства изглежда се отплаща на обществото. Учените от MIT разкриха, че техният AI е открил антибиотично съединение, наречено халицин (кръстен на HAL 9000 от „2001: Космическа одисея“ на Кубрик), което не само може да убие много форми на резистентни бактерии, но и да го направи по нов начин. Докато доволно количество антибиотици са леки модификации на вече съществуващо лекарство, халицинът унищожава бактериите, като разрушава способността им да поддържат електрохимичния градиент, необходим за производството на енергосъхраняващи молекули. Бактериите трудно издържат на новото съединение - Е. coli не е развила никаква резистентност за 30 дни, докато успява да се пребори с по-конвенционалния антибиотик ципрофлоксацин в рамките на три дни.

Екипът успя да разработи система, която може да намери молекулни структури с желани черти по-ефективно от миналите системи. За разлика от предишните методи невронните мрежи научават представите на молекулите автоматично, като ги преобразуват в непрекъснати вектори, които помагат да се предвиди тяхното поведение. Веднъж готови, изследователите обучиха своя AI на 2500 молекули, които включват както 1700 установени лекарства, така и 800 натурални продукта. Когато получи задачата да разгледа библиотека от 6000 съединения, AI установи, че халицинът би бил много ефективен.

Не очаквайте скоро рецепта за халицин. MIT успешно използва лекарството за ликвидиране на A. baumanii (често срещана инфекция за американските войници в Афганистан и Ирак) при мишки, но не го е използвал в изпитвания върху хора.

Виж още: Отвъд Луната: NASA разкри следващите си космически цели

Тагове: