Полицията в Нова Зеландия има ново и необичайно попълнение: полицай, захранван изкуствен интелект, наречен Еlа. Еlа е виртуален асистент с реалистични черти, която използва движения в реално време, за да стимулира симпатия и разбиране в общуването.

По-късно тази седмица тя ще посреща посетителите в централата на новозеландската полиция в Уелингтън. Освен това тя ще упътва служители и гости и ще разговаря по определени теми като това, как се става полицай и въпроси от неспешен характер. След три месеца на служба бъдещето на Еlа в полицията ще бъде подложено на преоценка.

На този етап нейните възможности са базови и тя е повече концепция, отколкото реален продукт. Властите обаче се надяват, че постепенно ще могат да въоръжат изкуствения интелект с повече умения и знания.

Еlа е създадена от местните компании Intela AI и Soul Machines. Те са програмирали нейния тон, глас и език на тялото, за да общува на живо с хора. Еlа скоро няма да патрулира по улиците на Уелингтън, нито ще замени някой от полицаите, но ако се справи добре с работата си, в бъдеще може да получи нови отговорности.

Виж още: Яхтата на Гейтс: тука има, тука нема. Сега явно няма