Трима компютърни учени от политехническия институт Rensselaer в Ню Йорк наскоро публикуваха изследване, описващо подробно потенциална интервенция на AI в случай на опасност от убийство: етично блокиране.

Голямата идея тук е да се спрат масовите стрелби и други етически некоректни употреби на огнестрелните оръжия чрез разработването на интелект, който може да разпознае намерението, да прецени дали е етична употребата и в крайна сметка да направи огнестрелното оръжие нефункционално, ако потребителят се опита да го използва зловредно.

Това звучи като утопична цел, като всъщност самите изследователи я наричат ​​"пожелателна идея“, но технологията, която я прави възможна, вече е тук.

Изследването продължава да обяснява как последните пробиви в науката, включващи дългосрочни проучвания, са довели до разработването на различни системи за мотивиране с изкуствен интелект, които биха могли да служат за прилагане на доста проста система за етична преценка на огнестрелните оръжия.

Тази статия не описва създаването на самия интелигентен пистолет, а потенциалната ефикасност на системата за изкуствен интелект, която може да взема същите решения за потребителите на огнестрелни оръжия, като например автомобили, които могат да блокират волана за шофьорите, ако не могат да преминат тест за алкохол.

По този начин AI ще бъде обучен да разпознава човешкото намерение зад действието. Изследователите описват неотдавнашната масова стрелба в магазина Wal Wal в Ел Пасо и предлагат различен поглед върху това, което е могло да се случи.

Трудно е да си представим възражения срещу системата, ако тя работи перфектно. Никой не трябва да зарежда, съхранява или стреля с огнестрелно оръжие, освен ако не е в опасност. Ако AI можеше да бъде разработен по такъв начин, че да позволи на потребителите да стрелят само в етични ситуации като самозащита, докато са на полигон или в определени законни ловни райони, хиляди животи биха могли да бъдат спасени всяка година.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Kриптовалутата Libra на Facebook може да дебютира в ограничена форма в началото на 2021 г.