Последният път, когато човек постави световен рекорд за решаване на кубчето на Рубик, това стори Макс Парк - 3.13 секунди за стандартно кубче 3×3×3, поставен през юни 2023 г. За всеки човек ще бъде много трудно да достигне новия машинен рекорд, който е над 10 пъти по-бърз - 0.305 секунди. Това е в рамките на общоприетото време за мигане на човешкото око, което е средно една трета от секундата.

TOKUFASTbot, конструиран от Mitsubishi Electric, действително може да извърши решаване за едва 0.204 секунди на видео, но не и когато съдиите по рекордите на Гинес са измервали. Предишният механичен рекорд беше 0.38 секунди.

Има няколко бележки под линия и предупреждения за това, което иначе би било просто един чудесен видеоклип на забавен каданс. Първото нещо е, че световният рекорд, за който се съобщава, е за „най-бърз робот, който решава въртящ се куб с пъзел“. Това интригуващо определение заобикаля много по-известния идентификатор „Кубчето на Рубик“. Компанията Rubik's изгуби търговската си марка за всяка въртяща се игра с 3×3×3 кубчета в Европа. Може би Mitsubishi и Guinness просто са искали да избегнат споменаването на търговска марка, регистрирана за компания с известна съдебна история.

Като алтернатива може да се запитате дали това е специално модифициран куб. Дали е имало някакво смазване, като се има предвид ролята, която триенето трябва да играе за намаляването на стотни от секундата от предишния световен рекорд? В публикацията на Гинес се отбелязва, че е имало „неочакван проблем“ при опита на Mitsubishi: „кубчето на пъзела трудно успява да се справи със скоростта на робота!“.

В японско-английския превод на Google на прессъобщението на Mitsubishi за рекорда Mitsubishi предоставя някои подробности за този конкретен робот:

Той представлява камера, индустриален компютър, сензорен панел и 6-осен сервомотор, свързан с някои много големи секвенсери, блокове за движение и сервоусилватели.

Той може да завърти ръцете си на 90 градуса за 0.009 секунди.

Използва „алгоритъм за разпознаване на цветове, който прилага технология за изкуствен интелект“.

Ключът към робота е „високоскоростни връзки на сигналите и контрол между устройствата“.

Въртящите се („навиващи се“) рамена идват от опита на екипа както в производството на домакински уреди, така и в железопътното строителство, по-конкретно в изработването на намотки от проводници при производството на двигатели.

ИИ работи за разграничаване на цветовете, когато позиционирането, сенките или осветлението могат да подведат сензора за цвят.

Снимка: Unsplash

Виж още: Всеки пиксел в игрите на бъдещето може да бъде създаден от изкуствен интелект