Младата ракетна компания Rocket Lab е гордият собственик на най-новата космическа площадка в Съединените щати. Rocket Lab ще изстреля своята ракета Electron от бивша база на NASA в щата Вирджиния. Площадката ще се нарича Launch Complex 2; Launch Complex 1 на компанията се намира в Нова Зеландия.

Rocket Lab започна търсенето на терен за изстрелване на малката си ракета през лятото. Потенциалните варианти бяха четири различни бази, включително една чак в Аляска. Основното изискване бе базата да е годна за поне 12 изстрелвания на година и да може да достигне различни орбитални инклинации.

Rocket Lab се надява първото изстрелване от Вирджиния да стане другата есен, така че за по-малко от година тя ще трябва да подготви площадката за нуждите си. Компанията извежда в орбита малки сателити, които не се нуждаят от допълнителни буустери. Макар да не е пряк конкурент на SpaceX, тя се надява да постигне поне част от успеха на предвожданата от Илон Мъск компания.

В основата на този план е идеята за максимално намаляване на разходите чрез използването на триизмерно принтирани и олекотени материали за ракетата.

Междувременно първото комерсиално изстрелване на ракета на компанията ще стане през ноември в Нова Зеландия под наслова It's Business Time.