Американските военни планират да разширят обхвата си в Космоса, за да патрулират един ден в района около Луната.

В ново видео Изследователската лаборатория на ВВС на САЩ (AFRL) разкри големите планове на американската армия за бъдещата ѝ работа в Космоса. Тези планове, показва видеото, включват разширяване на възможностите за космическа осведоменост отвъд геостационарната орбита с помощта на нов спътник, наречен Cislunar Highway Patrol System (CHPS). Това е сонда за лунно патрулиране, която военните планират да изстрелят в цислунарното пространство: огромна област около Земята, която се простира покрай орбитата на Луната.

„Досега космическата мисия на Съединените щати се простираше на 22 000 мили (35 400 километра) над Земята“, се казва във видеото, отнасяйки се до височината, на която летят геостационарни спътници. „Това беше тогава, това е сега.“

„Изследователската лаборатория на ВВС разширява този обхват с 10 пъти и зоната на операциите на Съединените щати с 1000 пъти, отвеждайки нашия обхват до далечната страна на Луната в цислунарното пространство, далеч отвъд останалите“, продължава разказвачът във видеото.

CHPS е „експеримент за космически полет, предназначен да демонстрира основни способности за осведоменост в космическата област в цислунарния режим“, твърди уебсайта на AFRL. Лабораторията ще извърши разработването на сателита като част от програмата CHPS. След това сондата ще бъде придобита от космическите сили на САЩ, за да бъде използвана от космическото командване на САЩ, което наблюдава военната дейност и операциите в Космоса.

И така, какво ще прави американската армия със сателит, достигащ отвъд Луната?

„Това е първата стъпка за тях, за да могат да знаят какво се случва в цислунарното пространство и след това да идентифицират всякакви потенциални заплахи за дейностите на САЩ“, коментира проекта Брайън Уидън, директор по планиране на програмата за фондация Secure World Foundation с идеална цел, пред Ars Technica. Уидън уточнява, че не смята, че сондата ще бъде използвана за отговор на заплахи в Космоса, а по-скоро за целите на наблюдение.

Видеото на AFRL посочва усилията на агенции като НАСА да се върнат на повърхността на Луната и други „междупланетни дестинации“, като част от импулса за разширяване на обхвата на наблюдението на военните до цислунарното пространство. Във видеото се посочва, че тези мисии до Луната и извън нея ще „увеличат космическия трафик към Луната многократно през следващите десетилетия“.

CHPS „ще заобиколи хиляди правителствени и търговски спътници, докато си проправя път към рядко посещаван домейн на 438 000 километра от Земята“, завършва видеото.

Снимка: U.S. Air Force Research Laboratory

Виж още: Десет готини трика за по-качествена смартфон фотография