Американският център за контрол и превенция на заболяванията препоръча на гражданите да носят „немедицински платнени маски“, за да предотвратят разпространението на коронавируса. Преди това CDC препоръчваше само тези със симптоми на Covid-19 да носят маски. Агенцията сега препоръчва на тези, които не се чувстват болни, все още да носят маска, въпреки че спазването на изискването засега е доброволно.

В изявление на своя уебсайт CDC споделя, че „маските за лицево покритие, изработени от медицински заведения или направени у дома от обикновени материали на ниска цена, могат да се използват като допълнителна доброволна мярка за обществено здраве“. Думата „допълнителна“ е ключова тук; оставането у дома все още е най-ефективният начин да защитите себе си и хората от вашата общност, а агенцията препоръчва да се поддържа социално дистанциране като основен метод за намаляване на контакта с потенциално заразен.

Тази нова политика идва в резултат на нови изследвания за това, как се предава вирусът, и това, че в САЩ има някои доказателства, че хората, които не проявяват никакви симптоми, все още могат да разпространяват вируса, докато се движат в публично пространство.

Тази седмица градове като Ню Йорк и Лос Анджелис също препоръчаха на всички жители да носят някаква форма на покрития за лице на публично място, независимо дали проявяват признаци на болестта или не. Специални насоки са издадени за Лос Анджелис (и Калифорния като цяло) и Ню Йорк.

Тези препоръки се случват в момент, в който хирургическите маски за лице и N95 маските вече са в сериозен недостиг. Този недостиг на защитно оборудване е пагубен за здравните работници, заети с лечение на пациенти, и мнозина се опасяват, че националният указ за носене на маска може да натовари системата още повече.

Виж още: Автомобилната индустрия страда могъщо от ефекта на COVID-19


   

Тагове: