Всички вече знаят името Илон Мъск. Харизматичният предприемач е собственик на Space X и Tesla Motors, работи активно по интригуващи проекти като Solar City и Hyperloop, основател е на PayPal, а сега стана и съветник на Доналд Тръмп. Посветихме целия си ноемврийски брой на него, разглеждайки подробно идеите и дори страховете му. Това обаче не означава, че сме приключили темата.

Илон Мъск изглежда никога не спира да разбива познатото статукво, било то при автомобилостроенето, космическата колонизация, публичния транспорт, управлението на личните финанси или възобновяемата енергия. Човекът е хванал доста дини под всяка мишница и учудващо или не - се справя перфектно с всичко. А в свободното си време, освен да чете за удоволствие как се строи ракета, той обича да играе видеоигри. И то не какви да е. Илон Мъск има наистина добър вкус за игри. Ето кои са любимите му заглавия, извадени от някои негови туитове и от негов Reddit AMА.

 

Overwatch

Илон Мъск е PC геймър. Може би трябваше да отбележа това още в началото? Във всеки случай изобщо не е учудващо, че човекът се е запалил по може би най-добрия шутър, излязъл през 2016 година. Както и че го играе на платформата, на която не само изглежда най-добре, но и която предоставя възможно най-добрия контрол върху екшъна. Overwatch е динамична, супер забавна и наистина зарибяваща игра, която ви препоръчвам да подхванете, ако още не сте го направили. Независимо дали сте хардкор играчи, които искат да са по-добри от всички, или просто искате да разпуснете, Overwatch няма да ви разочарова. Играта е подходяща за новаци заради интуитивния си геймплей и плеяда от забавни герои, но изисква доста време, ако искате да бъдете наистина добри.

Документираната мания на Мъск по най-новото заглавие на Blizzard започва през юни 2016 г., само два месеца след излизането на Overwatch. Съвсем наскоро разбрахме и кой е любимият му герой: Soldier 76. Също като на нашия Виктор Джамбов. Да, целият екип на HiComm обожаваме Overwatch (ако вече не е станало ясно).


 

 

BioShock

От един личен любимец към друг. С Мъск изглежда имаме доста подобен вкус за игри. Оригиналната Bioshock беше, е и ще продължи да бъде една от най-добрите игри, създавани някога. Оставете геймплея настрана, той си имаше малките кусури. Помните ли атмосферата? Толкова перфектно изградена чрез симбиозата на великолепни за времето си графики и незабравим саунтрак. Помните ли Рапчър? Подводния град, роден от идеал и загинал под напора на човешката природа. Аз го помня. Tолкова ярко, колкото когато го видях за първи път.

Bioshock е игра, която промени правилата. Особено по отношение на наративни принципи във видеоигри. Не е учудващо, че човек като Мъск я приема толкова присърце, с нейното вдъхновено от философията на Айн Ранд изследване на капитализма, властта и силата на човешкия дух. 

 

Mass Effect

Това беше напълно очаквано. Не само защото трилогията Mass Effect е едно от най-добрите sci-fi RPG-та за всички времена, но и защото историята на култовата поредица на Bioware е доста близка до професионалните интереси на Мъск. С него споделяме общо мнение и по един друг въпрос, свързан с франчайза - Mass Effect 2 е както най-добрата част от трилогията, така и една от най-добрите игри изобщо. Това, което направи двойката наистина специална в моите очи, е идеално структурираната история, поставяща високи залози, но и даваща задоволяващ финал. Последното позволи Mass Effect 2 да се превърне в нещо, в което малко "междинни" части от поредица успяват - да е силна игра сама по себе си, на която можете да се насладите и без да сте пипвали някоя от другите части.

Командир Шепард ще ми липсва и надали ще съм единствената, която е останала леко разочарована, че Andromeda няма да отговори на въпросите, които имахме след финала на Mass Effect 3. E, поне надали има съмнение, че и Илон Мъск също като нас вече няма търпение да се докопа до новата глава от любимата си космическа гейминг одисея.

 

 

 

Fallout

Някой учуден, че има RPG на Bethesda в списъка? Не? Ами че е точно Fallout? Също не? Ок, така си и мислех. Ако има постапокалиптична игра, която автоматично да асоциираме с Илон Мъск, то Fallout е очеизвадният избор. Човекът, който иска да спаси планетата, със сигурност е любопитен да я види разрушена точно от нещата, срещу които се бори със собствените си проекти. С едно изречение - човешката дейност и негативните резултати от нея.

Бих допълнила и следното: свободата на избор, предоставяна във Fallout игрите, вероятно е сред другите причини за афинитета на Мъск към тази поредица. Ако сте прочели ноемврийския ни брой или автобиографията му, то знаете защо съм стигнала до този извод. За тези, които не са - Мъск е от онези хора, които вярват, че единственото нещо, което спира човек да достигне целите си, е липсата на воля и амбиция. Той е личност, която никога не се е страхувала да направи и най-лудия избор и да го отстоява с цялата си енергия. Само вижте историята на Tesla Motors. Мъск влага милиони от личните си средства, за да спаси компанията, в която вярва. И днес тя е един от най-важните, ако не и най-важният електромобилен производител в света.

 

Sid Meier's Civilization

Още един общ любимец и още една поредица, която не е изненада, че Мъск обича. Civilization, както вероятно знаете, ви дава възможност да изградите собствена Цивилизация и да проследите и контролирате развитието й от античната ера до времето на космическа експанзия. Може би Мъск я използва, за да тества теориите си за развитието на земната цивилизация? Не бих го изключила. Нито пък дори, че зараждането на идеята за така мечтаната от него марсианска колония и развитието й би могла да му е хрумнала, докато е играл Civ III. Защо точно III? Civilization е легендарен франчайз. Първата му част излиза през 1991 г. Изглежда ми правдоподобно, че Мъск е стар почитател на поредицата като мен, но и че вероятно е започнал да развива собствените си цивилизации години преди мен (моят дебют в поредицата беше през 2005-а със Civ IV). И че никога не е спрял да обича култовата походова стратегия.

 

 

Saint's Row IV

Цялата поредица Saint's Row e агресивна пародия на абсолютно всичко, което някога сме виждали във видеоигра. Всяка част е вулгарна и откровено глупава, в смисъла на "просто не се взима на сериозно". Но пък хваща точно тези две черти и натъртва на тях с впечатляваща упоритост, придружена с експлозии ала Майкъл Бей. Само си спомнете за първата мисия в Saint's Row 3 - спускате се с парашут в един мезонет, в който тече парти, с автомат в ръка, докато за фон звучи Power на Кание Уест.

В Saint's Row IV тази традиция на максимално възможно ниво на абсурдност продължава. Главният герой се превръща от лидер на улична банда в президента на САЩ. Всеки герой е луд, всяка ситуация е какофонична по подразбиране. На пръв поглед Saint's Row IV един съвсем стандартен шутър, но всъщност играта е едно от онези толкова редки явления в съвременния гейминг, залагащи на комедия вместо на трагедия.

Мога да си представя, че Мъск играе Saint's Row IV. Предполагам и защо инфантилният на моменти хумор и глупавата, но и интригуваща история биха му допаднали. Все пак дори мултимилиардерите имат нужда да разпуснат с избухнала пуцалка, в която стреляш по извънземни, докато пееш с цяло гърло You’ve Got The Touch на Стан Буш от "Трансформърс" от 1986 г.

 

 

Kerbal Space Program

Това е единствената игра от списъка на Мъск, за която ми е по-трудно да говоря свободно, просто защото изобщо не съм я играла. Накратко тя ви дава възможност да построите космически кораб, с който да изведете екипаж в Космоса. Без да ги убиете, разбира се.

Имате на разположение три режима на игра. Първо - Sandbox, в който сте свободни да строите всичко, което ви хрумне. После следва Science Mode, в който можете да правите научни експерименти. Последният, Career Mode, е своеобразна кампания, в която управлявате всеки аспект от вашата космическа програма.

Изглежда Мъск я харесва заради свободата, която предлага за разработване на цялостна космическа програма и подробния начин за сглобяване на космически кораби. Можете да видите дали е и по вашия вкус, независимо на каква платформа обичате да играете - PC, PS4, Xbox One, Wii U, Linux и Mac OS.

 

 

WarCraft

За финал завършваме с още едно легендарно заглавие, този път стратегията в реално време WarCraft. Да, Мъск не е почитател на World of WarCraft или дори любимата на повечето от нас WarCraft 3. Човекът харесва най-много оригиналния първи RTS на Blizzard. Излязла през 1994 г., WarCraft изглежда доста опростена и грозна, ако я сравняваме с модерните заглавия. По отношение на геймплей обаче тя продължава да бъде добра, дори страхотна игра.

Не знам дали Мъск играе WarCraft днес, или това е просто едно от любимите му заглавия от едно време. Ще ми се да вярвам, че и той е почитател на ретро гейминга и след дълъг ден обича да разпуска с кампанията на WarCraft 1.

 

 

Имате ли и вие общи любимци с Илон Мъск? Споделете в коментарите.