Ново канадско проучване установи, че „космическата анемия“, причинена от безтегловност, не е временен проблем, както се смяташе преди, съобщава CBC. „Докато сте в Космоса, вие унищожавате повече кръвни клетки, отколкото произвеждате“, казва Гай Трудел от университета в Отава, който ръководи проучване с 14 астронавти, проведено от Канадската космическа агенция (CSA).

Обикновено тялото унищожава и замества два милиона червени кръвни клетки в секунда. Новото изследване обаче установи, че телата на астронавтите унищожават три милиона червени кръвни клетки в секунда по време на шестмесечни мисии. „Мислехме, че знаем всичко за космическата анемия, но това не го знаехме“, добавя Трудел.

Цяла година след завръщането си на Земята от МКС нивата на червените кръвни клетки на астронавтите не са се върнали до нивата преди полета, според проучване в Nature. „Ако сте на път за Марс и не можете да се справите с производството на червени кръвни клетки, можете да имате сериозни проблеми“, казва Трудел. Това не би причинило непременно проблеми в среда с нулева гравитация, но може да се превърне в проблем, след като астронавтите пристигнат на Марс или когато се върнат на Земята.

Изследователите твърдят, че анемията може дори да бъде проблем за космическия туризъм, ако потенциалните пътници са изложени на риск от анемия. Проучването също така отбелязва, че „настоящите упражнения и хранителните контрамерки на съвременните космически пътувания не са предотвратили хемолизата и анемията след полет“ с тестваните астронавти.

Проучването, обявено за първи път през 2016 г., се основава на данни, събрани по време на мисии на експедиция 10 и 11 на борда на Международната космическа станция през 2004 и 2005 г. Анемията се определя като дефицит на червени кръвни клетки или хемоглобин в кръвта - състояние, което може да доведе до бледност и умора и да повлияе на издръжливостта и силата.

Проучването не казва как подобни проблеми могат да бъдат директно разрешени, но предлага лекарите да се съсредоточат върху проблемите, свързани с анемията, когато тестват кандидати. „Медицинският скрининг на бъдещи астронавти и космически туристи може да се възползва от предполетно профилиране на глобиновия ген и модификатори“, казва проучването. То също така предлага наблюдението след кацане да обхваща състояния, засегнати от анемия и хемолиза.

Снимка: NASA

Виж още: Неизвестни обекти в сърцето на Млечния път изпращат сигнали към Земята