Иновационният фонд на НАТО участва в инвестиция от 22.5 млн. долара (21 млн. евро) в iCOMAT - британски стартъп, който създава ултралеки композитни материали за аерокосмическия, автомобилния и отбранителния сектор.

Фондът на НАТО разполага с бюджет от 1 млрд. евро за подпомагане на стартиращи предприятия, разработващи задълбочени технологии за приложения в областта на отбраната и сигурността. Това е първата му публична инвестиция от стартирането му миналата година.

Основана през 2019 г. от гръцкия учен Евангелос Зимпелудис, iCOMAT е разработила напълно автоматизиран производствен процес, който превръща въглеродните влакна в леки композитни материали.

За разлика от конвенционалните методи - при които компонентите се произвеждат чрез подреждане на множество прави слоеве влакна - „първата в света“ технология на компанията позволява управление на влакната. Това е възможността за насочване на влакната с цел оптимизиране на свойствата на структурата във всяка точка.

Науката е сложна, но най-важното, което трябва да се разбере, е, че композитът е с до 65% по-лек от еквивалентните материали, които се използват днес. За приложения с висока производителност ползите са очевидни. По-леките материали осигуряват по-бърз автомобил, който изразходва по-малко гориво.

iCOMAT вече е изработил компоненти за панели на изтребители, космически ракети и болиди от Формула 1.

„iCOMAT решава някои от най-критичните проблеми в областта на материалите, а пробивите, които прави днес, ще играят решаваща роля в бъдещето както на бойните действия, така и на мобилността“, заяви Алекс Мур, партньор на 8VC, фирма за рисков капитал със седалище в Тексас, която е съуправител на инвестицията заедно с НАТО.

В момента iCOMAT изгражда производствено съоръжение с площ 4200 кв.м в Глостър, Великобритания, за да разшири патентования си процес. Фабриката трябва да бъде пусната в експлоатация до края на тази година.

Снимка: Unsplash

Виж още: Струпвания в сърцата на галактиките могат да предизвикат челен сблъсък на черни дупки