Преминаването през тъмните подземни зони на Големия адронен ускорител (LHC) в Женева, Швейцария, не е за хора със слаби сърца. Най-мощният ускорител на частици в света блъска протони и други субатомни частици почти със скоростта на светлината, което може да доведе до излъчване на радиация с потенциално вредни за хората нива. Ако това не е достатъчно, дългите участъци от компактни, претрупани площи и неравните повърхности в съоръжението налагат стабилно стъпване.

Учените от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) се обръщат към четириноги роботи, вдъхновени от кучета, за да решат този проблем. Тази седмица ЦЕРН показа своя наскоро разработен робот CERNquadbot, който според тях успешно е завършил първото си изследване на радиацията в Северната зона на ЦЕРН - най-голямата експериментална зона на съоръжението. В перспектива ЦЕРН планира да накара своя "Рободог" да тръгне из други експериментални пещери, за да анализира райони и да търси опасности.

Защо CERT се нуждае от куче робот?

Опасните, понякога тесни пространства на експерименталните пещери на LHC представляват предизвикателство както за човешките работници, така и за проектираните в миналото роботи. Временните нива на радиация и други опасности за околната среда като пожари и потенциални течове на вода могат да направят някои зони временно недостъпни за хора. Други предишни роботи на CERT, макар и умели в използването на силни роботизирани ръце за пренасяне на тежки предмети на разстояние, трудно се придвижват по неравен терен. Стълбищата също са проблем за тези роботи, които са предимно на обикновени и гъсенични колела.

Тук се намесва кучето робот на CERT. Четирите кучешки крака на CERTquadbot му позволяват да се придвижва нагоре-надолу и настрани, като се адаптира към леките промени в повърхността на земята. Видеоклип с работата на робота показва как той движи четирите си метални крака нагоре-надолу, докато се придвижва по нещо, което прилича на паваж и метална решетка, като същевременно използва вградени сензори, за да анализира заобикалящата го среда. Наблизо се вижда човек оператор, който направлява робота с помощта на контролер. За да придаде допълнителен стил, роботът може също така да се изправи за кратко на двата си задни крака. Роботът трябваше да използва всичките си разнообразни възможности за маневриране по време на неотдавнашния си тестов пробег в северната част на града, за която се съобщава, че е била пълна с препятствия.

"На земята има големи снопове от разхлабени проводници и тръби, които се плъзгат и движат, което ги прави непроходими за роботи на колела и трудни дори за хора", казва в изявление Крис Макгрейви, инженер по роботика в отдела за контрол, електроника и мехатроника на ЦЕРН.

За щастие на учените от ЦЕРН роботът се справя със задачата. И за разлика от други живи кучета той не се нуждае от вкусно лакомство за награда.

"Нямаше никакви проблеми: роботът беше напълно стабилен по време на инспекцията", добавя Макгрейви.

Сега, след успешното приключване на теста, от ЦЕРН съобщават, че усъвършенстват робота и подготвят него и неговите наследници за разполагане в пещери за експерименти, включително в детектора ALICE, който се използва за изследване на кварк-глуонна плазма. Тези зони често се характеризират със стълби и други сложни повърхности, които биха затруднили другите, по-малко маневрени роботи на ЦЕРН. След като влязат вътре, кучетата роботи ще наблюдават района за опасности като пожар и изтичане на вода или бързо ще реагират на аларми.

Снимка: Unsplash

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега