Според учени, които са открили признаци на артрит при динозаврите убийци, прочутият тиранозавър рекс е страдал от болки в гърба и коленете. Експертите твърдят, че тероподите, двукраките животни като тиранозавъра, са били "поразени от заболявания на костите".

Това означава, че свирепите хищници, създадени с оглед на силата и скоростта - като T.rex, allosaurus и velociraptor - може да са се клатушкали от болка точно както страдащите хора. Вкаменелостите показват следи от сраснали прешлени и странни израстъци по костите на краката на три теропода, изкопани в Южна Америка. Авторът на изследването д-р Матиа Баяно от Националния университет в Рио Негро, Аржентина, смята, че някои гигантски динозаври са страдали от артрит или дори подагра.

И двете заболявания се изразяват в болезнено подуване на ставите и могат да бъдат предизвикани от наранявания, старост или наднормено тегло. Гърбът и задните крака са били най-проблемните области на динозаврите, но те са имали и увреждания на костите в челюстите и ръцете.

Д-р Баяно пише в списание BMC Ecology and Evolution: "Голям брой екземпляри на тероподи имат следи от някакъв вид заболяване. Уврежданията на носещите тежестта кости биха затруднили хранителните дейности или биха ги превърнали в лесна мишена за хищниците".

Динозаврите в изследването са абелисавриди на възраст от 70 до 90 млн. години, които са се появили малко преди тиранозаврите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Флопито най-сетне излезе в отдавна просрочена пенсия в Япония