На нови снимки изглежда, че астронавтите вече са на Луната.

Астронавтката на NASA Джесика Меир сподели снимки на себе си и на още един човек от тренировките в скафандър, публикувани в X (известен преди като Twitter). Пейзажът, който ги заобикаля, прилича на Луната, но всъщност това е скален двор в космическия център "Джонсън", който се намира в Хюстън. В съоръжението на NASA се забелязват лампи и черни стени, за да се симулират суровите условия на лунната повърхност.

На една от снимките Меир - ветеран от Международната космическа станция - разменя юмручни удари с партньора си (не е идентифициран) на повърхността на симулирания лунен пейзаж. Двамата са облечени в скафандри, които не са напълно херметизирани, а са макети, за да свикнат с теглото и усещането на обемистите костюми.

Според Меир тези упражнения ще бъдат от решаващо значение за програмата на NASA "Артемида", която има за цел да приземи астронавти на Луната по време на мисията "Артемида 3" не по-рано от 2025 или 2026 г. "Оценяваме цялата работа, която невероятният екип вече е положил", заяви тя за обучението. ("Артемида 3" ще бъде първото кацане на Луната с хора след "Аполо 17" през 1972 г.)

Съоръжението е само един от начините, по които астронавтите симулират ходене по Луната. Съвместният екип за тестване ЕVA например е ежегодно учение във Флагстаф, Аризона, което извежда астронавтите в пустинния пейзаж през нощта, където се поставят лампи, за да се симулира суровото слънце на Луната. (EVA е съкращение от extravehicular activity, синоним на космическа разходка).

Аризонският пейзаж включва характеристики, подобни на лунните, като "предизвикателен терен, интересна геология и минимална комуникационна инфраструктура", заявиха представители на NASA през октомври 2022 г.

Екипажът на "Артемида 3" все още не е определен, но за мисията около Луната "Артемида 2" са определени четирима астронавти за пътешествие в края на 2024 г. Екипажът на "Артемида 2" включва астронавтите на NASA Рийд Уайзман, Виктор Глоувър, Кристина Кох и астронавта на Канадската космическа агенция Джереми Хансен. Мисия без екипаж, "Артемида 1", успешно обиколи Луната в края на 2022 г.

NASA е поела ангажимент екипът от международни астронавти да е разнообразен. Глоувър ще стане първият тъмнокож човек, напуснал ниска околоземна орбита, Кох ще бъде първата жена, а Хансен - първият неамериканец. Рекорди за многообразие се поставят непрекъснато и в други космически сфери; например Меир участва в първата изцяло женска космическа разходка заедно с Кох, която прекара почти година в Космоса на МКС.

Снимка: Jessica Meir/NASA/X

Виж още: Бутиковата къща Prada ще облече астронавтите, които ще атакуват Луната през 2025 

Тагове: